Rootsy logo  
Rootsy logo

Lost in the Blåst
Bernie Leadon/Michael Georgiades Band, The
Natural Progressions
(Asylum/Wounded Bird)

Jag tror att jag har hittat den amerikanska slackerrockens urkälla, Natural Progressions med The Bernie Leadon/Michael Georgiades Band (1977), en gång utgiven på världens bästa skivbolag, Asylum, nu återutgiven av våra vänner på Wounded Bird. Mycket mer Kalifornien än så här bli det inte, kompis. Det är en fantastisk samling låtar framförda med en så avslappnad attityd att man först inte märker hur bra det är. Efter ett antal genomlyssningar går det dock upp för en: det här är ju the missing link mellan 70-talets singer/songwriters från Laurel Canyon och 80- och 90-talets amerikanska independentvåg!

För mig är detta soundtracket till mitt liv, det är en underbar mix av Crosby, Stills & Nash, Macca och Lemonheads. Det är också soundtracket till det liv som vi alla tror framlevs i Kalifornien; sol, surfing, organisk mat och acapulco gold dagarna i ända. Livet på en pinne, helt enkelt. Givetvis är det excellent framfört av de skönaste musikerna som gick att uppbringa vid den här tiden; Bernie Leadon (ex-Eagles), Michael Georgiades (Johnny Rivers evige sidekick), Bryan Garofalo (John Stewart, J.D. Souther, Ned Doheny, Dan Fogelberg, Joe Walsh), David Kemper (Linda Ronstadt, Jerry Garcia Band, Bob Dylan)och Steven Goldstein (J.D. Souther, Dolly Parton, Marty Balin).

Vid spakarna satt ingen mindre än Glyn Johns, mannen vars no drug-policy diskvalificerade honom från att fortsätta som Eagles producent efter att ha gjort deras första platta. Hur strikt det var med den saken här vet jag inte, men känslan i musiken är väldigt loose, på ett – i alla bemärkelser – befriande sätt.

Att Bernie Leadon var en så bra låtskrivare borde man ju ha förstått efter Hollywood Waltz och Journey of the Sorcerer, ändå kommer det som en överraskning. Att Bernie hade också den goda smaken att under några år på 70-talet vara tillsammans med Ronald Reagans dotter Patti – och till råga på allt ge henne låtskrivarcredit för en låt på Eagles storsäljande platta One of These Nights– gör ju inte saken sämre. Vidare, det faktum att somewhere in the Santa Monica mountains anges som inspelningsplats borde räcka för att få dig att rusa runt och leta efter denna bortglömda västkustpärla. Så bra, så bra…

/Peter A. Lindholm

Skriv en egen Lost in the Blåst!


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.