Rootsy logo  
Rootsy logo

Lost in the Blåst
White LightninÂŽ
File Under Rock
(ABC)

Om inte om hade varit hade det mesta inte varit.

Exempelvis hade »Ballad of the hills & plains« med Hank Williams Jr, Carl Perkins utgivningar pĂ„ London-etiketten, Elvis Presleys första LP och nĂ„gra andra artefakter haft sĂ€llskap av »File under rock« med White LightninÂŽi det som Ă€r kvar av min LP-samling.

Men den sÄldes som en 5000-del och nu hjÀlper det inte hur mycket jag gisslar mig sjÀlv.

En av de plattor som verkligen betydde nÄgot för mig Àr borta.

En av de plattor som verkligen formade min musikaliska smak Àr borta.

Och som inte syns pÄ skivauktioner , annat Àn som den spökplattan som nÄgon tror sig ha en aning om var den finns.

Föga Àr det till tröst att hade jag haft LP:n kvar hade den varit olyssningsbar, för sÄ flitigt spelad var den att ett stenkakeknaster började infinna sig.

»File under rock« Ă€r countryrockens, alt-countryns och americanans sköte. Ett svĂ€rd i stenen, en graal, mer invecklad Ă€n Da Vinci-koder.

Byrds mĂ„ ha haft sin ideĂ©r och Gram Parsons likasĂ„ och senare kom Uncle Tupelo och Wilco, men alla i sina visioner blott efterapare av »File under rock«.

Det som gör »File under rock« Ă€nnu mer ogripbar Ă€r att den gjordes utan tanke pĂ„ vision eller nyskapande utan bara pĂ„ skoj.

Obray Ramsey, banjo, och Byard Ray, fiol, var tvÄ musiker skolade och uppvÀxta i vad vi kan kalla en lantlig amerikansk musiktradition.

I det tidiga 1960-talet, nĂ€r folkmusik ansĂ„gs kommersiell gĂ„ngbar, hĂ€nde det sig att de tvĂ„ blev »upptĂ€ckta« nĂ€r de spelade pĂ„ festivaler. De tvĂ„ kusinerna hade en lĂ„ng musikgĂ€rning bakom sig, var för sig eller som medlemmar i olika grupper, deras skolning och musikaliska nyfikenhet hade gett de tvĂ„ ett brett register. De var inte heller aviga till tanken att pröva nĂ„got nytt och den lusten förde Obray Ramsey och Byard Ray till tv-serien Zachariah - en sorts flower power western (Magnus Eriksson hjĂ€lp mig?) och vidare till New York dit de kom att spela tillsammans med musiker som hade art som ledstjĂ€rna.

En grupp formades med bland andra pianisten Dave Frishberg, batteristen Herb Lovell och klassiskt skolade gitarrspelaren Sam Brown och nÄgra andra. Gruppnamnet blev White Ligthning, anspelande pÄ dÄtidens innedrog LSD, men ocksÄ slang för hembrÀnning. Ni som undrar vad George Jones egentligen sjunger om pÄ en sina tidiga hits behöver, skrivet hÀr för att det passar sÄ bra, sÄledes inte fundera lÀngre.

»File under rock« var gruppens första platta, den följdes av »Fresh air«, men dĂ„ var tiden redan förbi.

»File under rock« var countryrock och dĂ„ menar jag tungt och tĂ€tt och övervĂ€ldigande, inget spretande försiktigt tassande typ Flying Burrito Brothers.

Vi tar bara »New river train«, det tjuter, viner och Ă€nglar tassar verkligen inte pĂ„ tĂ„, utan mullrar fram som en buffelhjord frĂ„n den tid legenderna sĂ€ger att prĂ€rien var buffeltĂ€t.

LĂ„nglĂ„nga »Unclouded day” Ă€r en annan armada pĂ„ vĂ€g, men en armada som reder ut stormen och genomför invasionen.

Musiker som stĂ€ller till sĂ„dant rabalder blir givetvis legender i sin egen tid. Greatful Dead spelade in en lĂ„t av Obray Ramsey och Matthew Southern Comfort, av alla grupper, spelade in ”Ballad of Obray Ramsey«.

Den hÀr LP:n spelade och spelade och spelade jag och vad den dÄ betydde fattade jag inte dÄ. Men dÄ rÀckte det med kÀnslan. Ni vet, ungefÀr som FÄngarnas kör ur Nebukarnessar.

Vad jag begriper finns inte »File under rock« Ă„terutgiven och vill man lĂ€sa om Obray Ramsey och Bryan Ray hamnar man pĂ„ nĂ€tsidor som »The field records collective«.

Kanske, jag kan ha fel, finns det mycket mer. Men för mig rĂ€cker minnet, ibland mĂ„ste det vi varit med om fĂ„ vara »Lost in the BlĂ„st«.

/Frank Östergren

Skriv en egen Lost in the Blåst!


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.