Rootsy logo  
Rootsy logo

Lost in the Blåst
Olsson, P.J.
Words For Living
(C2)

Det här är en konstig skiva. En sån där som man lyssnar på då och då. Häpnar över hur bra den är. Och glömmer bort igen. Tills nästa gång, någon månad senare, när blicken stannar till vid O i hyllan och man inte kan låta bli att lyssna en gång till.

Det är förförisk pop med eleganta melodier och ständigt utmanande texter uppblandat med en experimentell twist. »A techno troubadour« som någon har uttryckt det på hans hemsida. Det hade kunna varit Nick Drake om han levat och fascinerats av modern teknik. Eller Raspberries med en laptop. Det är vackra, inspirerande ljudkollage med stämsång och Beatlesrefränger. Modern pop helt enkelt.

»Words for living« kom ut år 2000 och gjorde absolut inget väsen ifrån sig. Trots den stora talang som hela skivan utstrålar. »Visine« låter Beck, som han borde låta. »Ready For A Fall«, dök upp i ett avsnitt av Dawson's Creek, och är en kärleksballad med en refräng som är så enkel att den blir förförisk vacker. »Dandelion« är modern psychedelica. »Pray I Don't Die« har klassisk rock´n´roll gitarr med trumloopar. »I Am The Sun« handlar om paranoia och egoism och påminner en hel del om The Who.

En salig blanding kan man tycka. Men hela skivan hålls ihop av Olssons (jo, han stavar med två s) klassiska känsla för melodier och hans sätt att hålla ihop och hantera sin soul- och popröst med den experimentella produktion. En Brian Wilson i 2000-talet.

P.J. Olsson växte upp i Michigan i ett hem där musik var en trevlig del av vardagen. Hans pappa var kompositör och dessutom A&R-ansvarig på Motown. Hans mamma var sångerska. Efter utgivningen av »Words Of Living« började P.J. turnerna med bl a Rufus Wainwright, Beth Orton m fl. Men sen har vi inte hört så mycket mer. 2005 kom hans andra album »Beautifully Insane«, delvis med samma låtar som på »Words Of Living«. Den känns inte lika spännande men har givetvis sina stunder av förförisk pop den också.

Hur får man då tag i »Words for living«, sex år efter utgivningen? Vill du ha en japansk pressning så finns den på Amazon.com för ca 45 dollar (!). Men på samma sajt kan du köpa original-cd:n för 1 cent (!!) – på Amazon:s avdelning för andrahandsförsäljare. Varför inte köpa 10 st på en gång. Det är den värd.

/Thomas Lundvall

Skriv en egen Lost in the Blåst!


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.