Rootsy logo  
Rootsy logo

Lost in the Blåst
Reggie Knighton Band
Reggie Knighton Band
(CBS Records)

Reggie Knighton Band hittade jag I en reaback nÄgonstans i Norrbotten, nÄgon gÄng I slutet av 70-talet. Oklart vart och nÀr med andra ord, men albumet har hÀngt med mig sedan dess. Periodvist isolerad i LP-samlingen, specifikt under den tid som CD:n regerade; den gick aldrig att hitta i det formatet. Men jag har alltid gÄtt tillbaks till den dÄ och dÄ, bara för att kolla om den Àr sÄ bra som jag kommer ihÄg. Problemet med den Àr att den inte har den dÀr sjÀlvklara hitten, den som man lÀgger in pÄ sina blandband, utan den Àr sÄ dÀr jÀmnbra utan nÄgra riktiga dalar. PÄ senare Är, sedan jag hittade den pÄ Spotify, har den en plats bland mina mest spelade album.

Reggie knighton började sin karriĂ€r som gitarrist i The Grassroots, ett LA-band som hade en strid ström med hits mellan 1966-1975. DĂ€rifrĂ„n gick han via bl.a. John Sebastian till en solokarriĂ€r som blev kort och tyvĂ€rr inte sĂ„ framgĂ„ngsrik. Första skivan kom ut 1977 i eget namn, men det Ă€r med andra skivan med Reggie Knighton Band som han lyckas fĂ„ till en powerpop -med- mycket rock- pĂ€rla, som inte mĂ„nga har hört talas om. Som producent lyckades han fĂ„ den dĂ„ synnerligen lyckosamme Roy Thomas Baker, som hade producerat artister som bl.a. Nazareth, Free, Hawkwind och Queen (»Sheer heart Attack«, »A Night At The Opera«). Reggie Knighton Band höll bara ihop en LP för att sedan desintegreras efter nĂ„got Ă„r. Gitarristen Brian Ray, inte att förvĂ€xlas med Brian May, kom frĂ„n en bakgrund som gitarrist för Etta James, Joe Cocker, Bonnie Raitt mfl och Ă€r en av huvudkomponenterna till den lyckade helheten pĂ„ skivan med sin bitande sologitarr, Ă„terhĂ„llen men samtidigt ekvilibristisk.

Med trumljud som tagit inspiration frĂ„n John Bonham, överstyrda Gibsongitarrer, stökig bas, kontrasterat mot Reggie’s klara tenor, fina melodisinne och de feta Roy Thomas Bakers producerade körerna, blir helheten en blandning av rock med poptendenser som nĂ€stan kan kĂ€nnas avstĂ„ndstagande, i sina avskalade precisa arrangemang. Men det vĂ€gs upp av rytmsektionens stökighet, som gör att det blir kvar en brĂ„kig rockkĂ€nsla. En bidragande orsak till att det musiken kan kĂ€nnas avskalad Ă€r frĂ„nvaron av syntar och keyboards; en annars vanlig Ă„komma i denna tid av musikhistorien. Inte den pluckande 80-talssynhen utan den dĂ„ ofta förekommande lager-pĂ„-lager-synten, svepande och storsvulstig.

TextmĂ€ssigt spĂ„rar man ett sci-fi tema i lĂ„tar som »UFO«, »Clone in Love« och »Rock N’ Roll Alien« vilket kan kĂ€nnas lite konstruerat; Star Wars hade slagit alla kassarekord Ă„ret tidigare, sĂ„ det var ett tema i tiden. I övrigt vĂ€nder och vrider Knighton, bĂ„de pĂ„ traditionella kĂ€rleksteman och könsroller i, »Breaking Up Inside«, »Ooh Girl« och »Magnum Sally«. I »The King And I« serveras vi en drift med Elvis och hans rock’n roll-excesser.

Trots albumets, för den tiden kommersiella tillgĂ€nglighet, sĂ„ sjönk den som en sten. Den vanliga ”Vi fick ingen uppbackning av skivbolaget tugg” har flutit omkring förstĂ„s. Vad Ă€n sanningshalten Ă€r i det, blev detta det första och det sista avtrycket i vinylhistorien, frĂ„n detta eminenta band. Det Ă€r mest synd, men samtidigt finner jag en viss förnöjsamhet i att jag aldrig behövde riskera att bli besviken över en halvtaskig uppföljare. De slutade pĂ„ topp till skillnad frĂ„n allt för mĂ„nga band som inte har haft den goda smaken.

/Frank HĂ€ll

Skriv en egen Lost in the Blåst!


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.