Rootsy logo  
Rootsy logo
Popcorn (sida 1 av 1)

Pär Owen:
2004-11-01 21:54
 Jag ägnade en del av helgen åt Stockholms musikfilmsfestival Popcorn. Av Rootsy-intresse var framför allt två rullar.

»Heartworn Highways« (a.k.a.) »Outlaw Country« är ett dokumentärt nedslag från 1981 i den scen som med facit i hand kanske ska placeras mellan outlaw och alt. country. Förutom för den fina musiken är den sevärd av två skäl. Dels medverkan av oförskämt unga men redan uppfuckade blivande stjärnor som Guy Clark, Rodney Crowell och Steve Earle. Dels ett avsnitt med en lindrigt nykter Townes van Zandt. Efter att ha guidat filmteamet på sin bakgård, och med stor entusiasm pekat ut de största kaninhålen (...), besöker han och hans flickvän deras åldrige, svarte granne och rör honom till tårar med en bottenlös version av »Waiting Around To Die« (»Den första låt jag skrev«, enligt Townes i filmen).

Jag såg av en slump filmen i TV för drygt tjugo år sedan och har faktiskt aldrig glömt denna hårresande scen. Jag kontaktade to.m. SVT för att få dem att sända filmen igen precis när Townes van Zandt hade dött, vilket också var ungefär samtidigt som en kreativt pånyttfödd Steve Earle kom ut från kåken - hyfsat aktuellt, tyckte jag, men SVT sover fortfarande.

Som avslutning på festivalen visades en nyrenoverad version av »Wattstax« från 1972 med fullständigt stjärtsparkande ljud. Bl.a. The Staple Singers, The Rance Allen Group, The Bar-Kays, Albert King, Rufus och Carla Thomas, Luther Ingram och till sist Black Moses/kocken i »South Park« (stryk det som ej önskas) i egen hög person, en grymt bad Isaac Hayes, uppbackade av hela Stax-maffian samt ett ton blås och stråkar i bakgrunden. Dessutom dokumentära inslag från ett Los Angeles efter Watts-upproren 1965, samt filmade låtar med Johnnie Taylor, Little Milton och The Emotions. De sistnämnda fick aldrig gå upp på scenen p.g.a. av gravt överdraget tidsschema, men medverkar i filmen med en makalös gospel i en trång, svettig kyrka i L.A. som fick både kyrkobesökare och biopublik att tala i tungor.

När man ser filmen är det stört omöjligt att sitta stilla, vilket inte heller den makalöst hippt utstyrda 115 000-hövdade publiken på L.A. Coliseum kunde, som visas generöst i filmen när de dansar på läktare och innerplan, fräckare än jag någonsin sett några andra dansa någonsin. Men när jag i dag ägnat mig åt att leta fram låtarna ur skivhyllan svänger studioversionerna inte med riktigt samma intensitet som live. Dels har det säkert att göra med kombinationen bild/ljud i filmen, plus att storbandsarrangemangen adderar extra tyngd jämfört med studiouppsättningen. Men dessutom tror jag helt enkelt att dessa artister hörde hemma framför en vilt dansande publik, om det så var på den lilla klubben eller på den gigantiska fotbollsarenen.

I anslutning till den nya filmversionen återutgavs soundtracket i två versioner - en multi-CD med både den musik som kom med i filmen samt den musik som i övrigt framfördes (plus den unge Richard Pryors fantastiska ståuppor mellan låtarna i filmen!) samt en enkel-CD med bara musiken som kom med i filmen.

Hittade också en länk till en välskriven recension som ger en bra bakgrund till filmen:
www.guardian.co.uk/weekend/story/0,3605,757376,00.html

Båda filmerna finns enligt uppgift nu på DVD. Gissa om jag rekommenderar ett besök hos din lokale videouthyrare!

Dag J:
2004-11-03 16:55
 Om man väntar på att någon »lokal videouthyrare« i Skandinavien skall ta in »Heartworn Highways« för uthyrning lär man få vänta länge, men visst är filmen fantastisk. Tänk om man fått sitta med vid köksbordet och dricka pilsner hemma hos Guy och Susanna Clark den där kvällen för länge sen...

Håkan Olsson:
2004-11-03 17:19
 Scenen där Townes sjunger »Waiting Around To Die« för sin granne är bland det starkaste jag sett när det gäller kombinationen musik/film.

Pär Owen:
2004-11-03 19:58
 Så kan det gå när en som köpte sin första video för fyra år sedan försöker ge goda råd om DVD och annan hi tech... Men de går säkert att beställa på någon nätshop. Eller om vi alla mailbombar Andreas på Badlands och ber honom ta hem filmerna - han tar ju in allt annat bra, så varför inte?

Jens Olsson:
2004-11-03 22:26
 Nu vet jag såklart inte säkert, men Kvarnvideo i Malmö är enligt min mening bra på att bredda sitt sortiment och oftast billigast. Har de inte en dvd som man frågar efter brukar de erbjuda sig att beställa hem den. Men har som sagt inte försökt med just denna.

Måste dock erkänna att jag inte har stenkoll på deras Musik-dvd-förråd... allt jag med säkerhet kan säga att de har är Last Waltz med the Band som kan ses som ett grund-kriterium :)

/Jens

Dag J:
2004-11-04 12:33
 Jag är medveten om att Lennart Persson inte brukar skryta med sin parallella skivnasarkarriär i journalistiska sammanhang, så jag gör det istället: Jag köpte mitt DVD ex av »Heartworn Highways« hos Lennart och Peter på Musik & Konst i Malmö. Om de inte har den på lager så kan de säkert ta in den igen...

Pär Owen:
2004-11-04 15:56
 ... och jag kollade med Andreas, han har båda på Badlands!
www.badlands.se

Pär Owen:
2004-12-04 14:58
 Hmm... Jag ska sluta tjata om »Heartworn Highways«, jag tror budskapet gått fram nu. Men kolla vad jag hittade när jag surfade lite på webben och kollade DVD-utgåvan. Jag har inte sett extramaterialet själv, men på papperet ser det ju fullständigt magiskt ut! »Christmas 1975 at Guy and Susanna's Place«, jo jag tackar.

Extras
Guy Clark at the Exit Inn - Desperados Waiting for a Train
Townes at Uncle Seymour's - Pancho and Lefty
Richard Dobson - Hard by the Highway
The Charlie Daniels Band - Long-Haired Country Boy
Jamming at Jim's
Ballad of Laverne and Captain Flint - Guy Clark Vocal
One for the One for Me - John Hiatt
Darling Commit Me - Steve Earle Vocal
David Allan Coe - Thank You Jesus
Townes, Rex and Royalty Checks

Christmas 1975 at Guy and Susanna's Place:
Mercenary Song - Steve Earl Vocal
Young Girl's Hungry Smile - Rodney Crowel Vocal
For Ever, For Always, For Certain - Richard Dobson Vocal
Question - Billy Callery Vocal
I'm So Lonesome I Could Cry - Steve Young Vocal
Stay a Little Longer - Steve Earle and Rodney Crowell Vocals
Country Morning Music - Guy Clark Vocal

Magnus:
2004-12-11 15:36
 Den utmärkta skivaffären Najz Prajz i Örebro säljer »Heartworn Highway«-dvd:n för det försumbara priset 99 spänn.

Tom Skjeklesaether:
2004-12-11 16:35
 »Heartworn Highway« er greit tilgjengelig i Norge via Tuba distribusjon.
»Wattstax« så jeg på Platekompaniet i Oslo, men det kan ha vært en en import DVD.
Platekompaniet har en bra postrordreavdeling med nettbutikk.

Dag J:
2005-03-29 17:07
 Apropå »Heartworn Highway« - som diskuterades i detta forum i höstas - så hittade jag vid ett tillfälligt besök i Malmö denna fantastiska DVD på två olika ställen för det facila priset av 99 kronor. Eftersom ingen av affärerna (Rocks och Videomix) är kända för någon omfattande importverksamhet så drar jag slutsatsen att filmen distribueras i Sverige till lågpris (se även Magnus inlägg ovan om Najz Prajz i örebro), så den borde vara lätt att hitta. Jag har svårt att tänka mig ett bättre sätt att investera 99 spänn...

Lista ämnen
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.