Rootsy logo  
Rootsy logo
ISKRA (sida 1 av 1)

Peter Hackman:
2017-09-13 18:09
 Bo C Bengtsons bok om ISKRA är ett yvigt collage av bilder och citat sammanhållet av en berättande text med många glimtar av författarens egna upplevelser och möten med medlemmarna. Det är just så en bok om ISKRA bör se ut för att göra rättvisa åt brokigheten och konkretionen i musiken och dess (som jag tydligen skrev, men glömt) “allsinnlighet”.

De många texterna förstärker mitt intryck att det överhuvudtaget skrevs mycket om musik på 70-talet; det hörde tidsandan till att “förhålla sig” till musik och formulera detta. ISKRA kan ha varit en av de mest omskrivna grupperna på den tiden och, att döma av de många lyckade resultaten, bland de tacksammaste att skriva om.

Jag hade hoppats att någon skulle ha skrivit om den bästa spelningen jag hörde med dem, på KMH i samband med Ad LIb 79. Instrumenten var spridda på ett antal stationer i konsertlokalen. Vid varje station utforskade medlemmarna tillsammans dess arsenal och rörde sig sedan en i sänder till nästa så att ett klangområde gradvis övergick i ett annat; ett märkligt formgrepp som jag gissar att de aldrig senare upprepade.

Den kanske längsta citerade texten är albumtexten till Jazz i Sverige 1975 och den var inte så plågsam att läsa som jag trott (när jag slutade skriva i juli 1979 kasserade jag omedelbart alla mina sparade klipp). Nu är nu och då är då; som 73-åring kan jag varken skämmas eller yvas över vad jag gjorde vid 30. Jag förstår att detta var det språk jag levde i och att det på något sätt speglar mitt förhållande till musik på den tiden (även om vissa detaljer får mig att studsa). Men texten (och ytterligare två citat) blir för mig en tidsmaskin som för mig tillbaka till den tiden; jag har många härliga minnen av ISKRA, deras spelningar (i Linköping, Göteborg och Stockholm) och mina kontakter med medlemmarna. Och kanske hela 70-talet, ett missförstått och förtalat decennium.

Slutklämmen i min text, om var namnet ISKRA (“gnistan”) kom ifrån, och kanske uttryckte, var det nog ingen som riktigt begrep - antagligen inte jag heller. Idag skulle jag antagligen påpeka att det inte bara var namnet på en Lenin-tidning utan även på det jugoslaviska elbolaget.

Bengt Eriksson:
2017-09-13 20:46
 Framför allt innehöll 70-talet mycket mer än vissa idag vill att det ska ha innehållit.

Lista ämnen
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.