Rootsy logo  
Rootsy logo
Gilbert Holmström 80 (sida 1 av 1)

Peter Hackman:
2017-09-03 10:56
 Igår fyllde Gilbert Holmström 80. Till 50-, 60- och 70-årsdagen har jag hyllat honom med egna kompositioner. Iår hade jag tyvärr inget att skicka och jag var dessutom i Österrike/Schweiz hela slutet av augusti.

Jag känner Gilbert sen tiden med Jazzclub Complete Communion i Linköping (jag var ordf 74-75 och 76-78); redan första gången han spelade hos oss gjorde han ett starkt intryck på mig, inte bara med sitt spel. Jag minns att jag skrev en artikel i JazzNytt som renderade ett mycket uppmuntrande brev från en känd kritiker men också en del oförståelse från folk som inte skilja på en beskrivning och en värdering.

När jag året därpå hörde honom på Nefertiti (som jag tror fortfarande hette Art Dur) sökte jag upp honom i pausen för jag var nyfiken på om han förstått vad jag skrev. Du kommer nog inte ihåg mig började jag och han avbröt: är det inte du som skriver så ball i JazzNytt. Så var den våndan ur världen.

Vi kom att samtala en hel del vid hans senare besök och det blev tradition att jag skulle med gruppen till hotellet för en eftersits. Gilbert har/hade ett enormt verbalt övertryck, fruktansvärt infallsrikt, men osorterat - det kändes ofta som det bara var just i spelet han verkligen fick ihop det - i själva verket är han en av de mest formmedvetna jazzmusiker jag hört.

Jag gjorde mina sista intervjuer för HiFi&Musik sensommaren 1977, och Gilbert var det självklara valet för min sista jazzintervju (jag gjorde en med Olof Buckard nästan samtidigt). Han insisterade opraktiskt (men typiskt) nog på att göra intervjun utomhus, på en klipphäll i Slottsskogen, sen hälsade vi på hans dåvarande fjälla (även hon saxofonist) och testade hennes absoluta gehör. Vi hade kommit överens om ett ämne och jag hade ett helt A4 fullklottrat med uppslag, av vilka tre kom till användning. Det blev alltså något annat, och så är det nog med Gilbert - det blir alltid något annat. Han är nog jazz i det mesta han gör.

Lista ämnen
Föregående ämne | Nästa ämne

Skapa en användare och logga in för att svara på inlägg


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.