The Lancaster Orchestra

Ladda ner MP3
Ladda ner WAV
Ladda ner video (QuickTime)

Enligt Nationalencyklopedin betyder order orkester ”en större grupp instrumentalister under ledning av en dirigent”. Med den definitionen i minne är det kanske lite svårt att motivera namnet The Lancaster Orchestra. Visserligen var de en duo från början och i efterdyningarna av skivinspelningen är det på väg att bli en duo igen. Eller kanske en trio. Eller kanske en hel orkester. Vem vet?

Men att ”dirigenten” i The Lancaster Orchestra heter Calle Mathson råder det däremot ingen som helst tveksamhet om. Det är han som skriver låtarna, sjunger, spelar gitarr och är i största allmänhet den som driver gruppen.

The Lancaster Orchestra har just avslutat inspelningarna av debutalbumet ”With Help From Absent Friends”, som släpps i mitten av april av skivbolaget Nonofon i samarbete med Rootsy.nu.

”With Help From Absent Friends” är ett sällsynt övertygande debutalbum. Albumets tio spår slår med eftertryck fast att den blomstrande svenska alternativcountry-scenen nu kompletterats med ytterligare en sångare och låtskrivare av internationell klass.

Inför inspelningarna utökade orkestern tillfälligt sin besättning från en till tio. Däribland Tomas Ebrelius, Magnus Tingsek, Emil Björklund och Charlie Arvidson, som alla är en del av den svenska alt.country-scenen. Dessutom gästar några musiker som till vardags spelar i Malmös symfoniorkester.

Calle Mathson har komponerat alla låtarna utom Smiths-covern ”Please Please Please, Let Me Get What I Want”. Tomas Ebrelius arrangerade stråkar och blås. Någon producent användes inte, det är Calles idéer som har genomförts och kryddats av Tomas, Magnus och Emil.

Första singeln är ”Newfound Friends”. Singeln släpps endast i digital form och är dessutom gratis att ladda ner. Den finns både som MP3 och Wav-fil, för som ställer höga krav på ljudkvalitet och som har stor bandbredd.

The Lancaster Orchestra startades i Växjö och några av de första större framträdandena var i samband med P3 Popstad i Växjö där de agerade förband åt Christian Kjellvander och David Fridlund. Sedan dess har Calle flyttat till Malmö och spelat en hel del på lokala klubbar.

På Rootsy.nu utnämnde Lennart Persson nyligen The Lancaster Orchestra till ”årets svenska hopp och årets singer/songwriter-fynd”. Och det är något vi utan vidare kan skriva under på!