The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
ORBO & The Longshots
Genuine Handmade Rock ‘n’ Roll
(Rootsy.nu)

Pris: 100 SEK

På sitt andra album ”Genuine Handmade Rock ’n’ Roll” spelar ORBO & The Longshots som titeln antyder rock ’n’ roll. Men trots att begreppet rock ’n’ roll för tankarna till 50-talet handlar det definitivt inte om någon nostalgitripp. Och trots att man kan hitta klara rockabillyinfluenser både här och där är ORBO inte retro. Nej, inte ens det faktum att nya plattan delvis är inspelad i legendariska Sun-studion i Memphis ändra helhetsbilden. ORBO och hans band gör tidlös rock med djupa rötter. Musik som är lika mycket nu och här som då och där. Blues, country, rockabilly och powerpop integreras utan problem i ORBOs slagkraftiga och direkt smittsamma låtar och blir till…just det: genuine, handmade rock ’n’ roll.

”Genuine Handmade Rock ’n’ Roll” spelades som sagt delvis in i rock ‘n’ roll-templet Sun Studio i Memphis. I precis det rum där Jerry Lee Lewis spelade in “Whole Lotta Shakin’” och “Great Balls Of Fire”. Här skapade Johnny Cash “I Walk The Line” och Carl Perkins ”Blue Suede Shoes”. Och det var här Elvis Presley ändrade historien med ”That’s All Right Mama” och en handfull andra obestridliga klassiker.

Efter några dagar i Memhis flyttade ORBO & The Longshots till Nashville för att färdigställa plattan i en studio som kanske är mindre känd än Sun, men som likvär har en tung position i musikhistorien. Compass Sound Studio heter den nu för tiden, men på 70-talet var den känd som Hillbilly Central och var mittpunkten i den så kallade ”outlaw-rörelsen. Här kunde man hitta folk som Kris Kristofferson, Billy Joe Shaver, Tompall Glaser, Bobby Bare, Shel Silverstein, Mickey Newbury och Kinky Friedman.

Under dagarna i Nashville gästades ORBO & The Longshots av bland andra Kevin Welch och gitarristen Mike Henderson.

ORBO & The Longshots kommer från Bergen, Norge och bildades 2000 av Ole Reinert Berg-Olsen (aka ORBO). Första plattan ”Seven”, kom för drygt ett år sedan men bandet har ägnat mycket tid och kraft åt att spela live. Så mycket och ofta som möjligt. Det är så man lär sig hantverket och hittar sin egen stil. Vilket ORBO har gjort både när det gäller låtskrivande och framförande. Och det vid påfallande unga år. ORBO är född 1982 men har hunnit skaffa sig mängder av erfarenhet och rutin.

1. Dead Man WalkingLyssna
2. My WidowLyssna
3. LovedogLyssna
4. Blue Rose HillLyssna
5. Taking My Baby HomeLyssna
6. I Know Why You CriedLyssna
7. Exit 17Lyssna
8. Fool Of YouLyssna
9. Comin’ DownLyssna
10. Stony RoadLyssna
11. SkylineLyssna
12. You Used To Love Me BeforeLyssna
13. Go To Hell (Bonus)Lyssna

Lyssna på Spotify

Visa fler pop/rock-album.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.