The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Sundberg, Ellen
White Smoke and Pines
(Rootsy.nu)

Pris: 149 SEK

»White Smoke & Pines« spelades in på två veckor på Israel Nashs ranch i Hill County utanför Austin, Texas, och är en kompromisslös tolkning av Ellens sånger och artisteri.

Israel Nash producerade plattan och Ellen kompas av hans turnéband. Inspelningen gjordes av Grammy-belönade teknikern Ted Young (Rolling Stones, Kurt Vile, Israel Nash med flera). Och Ellen Sundberg kom med ett rejält knippe starka originella sånger.

Albumet är väldigt mycket ett Ellen Sundberg Original. Sångerna har Ellens typiska signum med ett monotont tjurigt tempo och soundet målar bilder och känslor snarare än melodier som fyller ut. Utan att man märker det flyttas man in i Ellens universum. Väl där uppenbaras plötsligt ord och melodier som en tavla av Ellens unika personlighet.

Ett originellt grepp som Ellen provar på skivan är att blanda engelska och svenska. På låten ”Vägen Är Lång/ The Road Is Long” finns verser på båda språken och refrängen är en mix. Det anmärkningsvärda med sången är att det låter totalt naturligt och självklart. Ett bevis på att Ellens uttryck är betydligt större än att mallas in i språk och genre.

Sångerna ”Hollow”, ”What is Life” och ”Headlights” tar med oss på en klaustrofobisk resa in i en 21-årings innersta värld med sökande, tvivel och ständiga undrande över identitet och Jag. ”Swedish Inland”, ”Vägen är Lång/ Road Is Long” och ”Yours & Mine” är sånger som avbildar en hemmatrygg ung kvinna som helt plötsligt befinner sig på vägen hela tiden. Och vilka vägar det skapar i den unga kvinnan. Vägar genom Ellens hembygd i Jämtland, Texas, eller Tennessee som skapar tankar och känslor som skapar sånger.

Låten ”Thunder Man” pekar ut en ny riktning. Helt plötsligt hör man att det ligger ett tyngre sound och väntar för Ellen. Det andas tidiga Black Sabbath och det andas Grunge. Balladen ”Maze Of Shadows” blöder sakta fram och tills Ellen säger ”I´ll be your shadow if you´ll be my shadow… In The Maze of Shadows you belong to me”. “Four Times” visar upp Ellens pophjärta med catchy refräng och direkta slingor. Allt görs med en självklarhet som nog bara Ellen kan svara på var den kommer ifrån.

Alla 20-åringar söker inte till Paradise Hotel i ett gränslöst behov av ytlig bekräftelse. Alla 20-åriga musiktalanger söker inte till Idol för att smita förbi kön och få en genväg mot en artistkarriär, kändiskap och berömmelse.

Tvärt om. De allra flesta gör det inte och har samma mänskliga behov av djupgående kärlek, respekt och integritet som generationerna före har haft. Ellen Sundberg skulle aldrig komma på tanken att söka sig till varken Paradise Hotel eller Idol. Ellen gör musik för att hon kan, Ellen gör musik för att hon måste. Vi lyssnar för att Ellen berör. Vi lyssnar för att Ellen behövs.

Debutskivan ”Black Raven” släpptes i augusti 2013 och blev startskottet för en resa som den då helt oerfarne Ellen säkert drömt om men inte trott vara möjlig. ”Black Raven” och första promotionturnén togs emot med många fina recensioner och starka publikreaktioner. Det stod direkt klart att Ellen Sundberg inte är ”ytterligare en kvinnlig singer/songwriter i mängden”. Recensenter, lyssnare och publik reagerade på Ellens musik och otvingade originalitet och redan vid första mötet skapades känslor som fick de allra flesta att förhålla sig. Ellen fick det bästa kvittot man kan få. Att hennes röst och musik berör och tvingar fram ett tyckande. PO Tidholm gav albumet 4/5 i betyg och skrev i DN:

»Medan barnen tittar på Idoluttagningen i rummet bredvid överröstar jag de wailande talangerna med Ellen Sundbergs skiva i köket, närmast övertydlig i min uppfostringsiver. Sundberg är kassörska på en lanthandel i södra Jämtland och har varken en konventionell röst eller ett inställsamt uttryck… Ellen Sundberg satsar och vill, svajar lite men härmas aldrig. Hennes låtmaterial är starkt, nästan i klass med First Aid Kits, och hennes röst både bär och övertygar.«

De första att reagera på Ellens talang, drivkraft och musikaliska integritet har varit andra och oftast betydligt mer erfarna artister. Ellens första turné utanför Sverige var som support till Israel Nash på Irland. Både Israel och hans band blev helt golvade av Ellen och hon hittade i vänskapen med bandet ett musikaliskt samförstånd hon aldrig tidigare känt. På den långa Skandinavien-turné som följde fortsatte relationen mellan Israel och Ellen att fördjupas och när Israel återvände hem kontaktade han Ellen och vädjade att få producera hennes nya skiva.

Ellen har fortsatt att turnera och vinna public hela året. Bl.a. har framträdanden på AMA i Nashville och SXSW i Austin gett genklang och intresse i USA. SVT:s program Gokväll blev hennes första TV framträdande och SR:s Musikguiden besökte Östersund för tre livelåtar och intervju.

Ellens långa sommarturné med Doug Seegers och den dokumentär som gjordes från turnén har gett att väldigt många idag har koll på Ellen och hennes musik. Doug som använde Ellens band på turnén har inte missat många chanser att hylla Ellen och hennes musik: ”I think Ellen is a magnificent talent for her age of only 21. Her songs are totally original and incredibly soothing. It amazes me how a girl so young can be so gifted. Her music is a true blessing.”

Ellen Sundberg är 21 år och bor fortfarande i den lilla jämtländska byn Bjärme. Hon jobbar inte längre på den lokala ICA-butiken. ”White Smoke & Pines” är hennes andra fullängdsalbum.

1. What Is Life
2. Four Times
3. Swedish Inland
4. Headlights
5. Yours and Mine
6. Hollow
7. Thunder Man
8. Maze of Shadows
9. Vägen är lång (The Road Is Long)
10. White Smoke and Pines

Andra album av Sundberg, Ellen: 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.