The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Lindgren, Richard
Grace
(Rootsy.nu)

Pris: 89 SEK

Specialpris i december

En massiv dubbel i ”A Man You Can Hate” 2008, en liveplatta 2009 och därefter en 3CD box i ”Memento” 2011. Richard Lindgren har generöst delat med sig av sin musik på senare år.

Så efter några år av excesser och utsvävningar känns det nästan märkligt att presentera en helt normallång CD med Richard Lindgren. Men på dryga 42 minuter hinner han ta med oss på en resa som lämnar oss fyllda av intryck och känslor. De elva låtarna berör och ger djupa avtryck. För ”Grace” är Lindgrens mest fokuserade och kompletta album hittills.

Sångpoeten Richard Lindgren når nya höjder på ”Grace”. Flera av låtarna har varit ”work in progress” under längre tid. Utkast har testats, live och i studio, bearbetats och skrivits om. Ord och strofer har lagts till och förkastats. Till slut har sångerna tagit den form de har på ”Grace”. Varje ord har tyngd och dignitet. Utan att den livsviktiga humor och självdistansen gått förlorad.

Flera av låtarna på ”Grace” handlar om uppbrott och havererade relationer. Texterna är laddade av en djupt mänsklig sorg över förlorad kärlek. Men Lindgren faller inte för frestelsen att gå ner i självömkan och bedrövelse. I stället tar han fram sin lite torra, lakoniska och befriande humor och konstaterar:

I'm sorry my love
It can't be helped
My emotions are tangled
Like a bundle of kelp
I used to be married
I'm not married anymore


Trots att relationsproblematiken återkommer I flera låtar vore det fel att kalla “Grace” en skilsmässoplatta. För här finns även texter som bejakar livet och kärleken. Knivskarpa, fyndiga, allmängiltiga och angelägna.

Texter på ”Grace” är alltså distinkta och vältrimmade. Musikaliskt är det dock en lekfull och vildvuxen platta. Här finns en imponerande spännvid från inledande långsamt framåtskridande, gospeldoftande öppningsspåret ”Reconsider Me” till tung ’blue eyed soul’ i ”She’s Already Gone”. Från den undersköna ”If Only She Came Walking By” till den geografiskt förvirrade blåsorgien i ”A Slow Walk Of Dreams” där New Orleans brass mixas med mexikanska mariachitrumpeter.

Producenten Magnus Nörrenberg har tagit ut svängarna. Varje sång har fått sin definitiva musikaliska utformning. Lust och kreativitet har bejakats och varje låt är stöpt i sin egen form. Att Nörrenberg sedan dessutom lyckats knyta samman plattan till en självklar helhet är beviset på hans storhet som producent.

Musikerstommen utgörs av välbekanta namn från Malmös musikscen. Jon Eriksson övertygar med ett gitarrspel av världsklass, Janne Adolfsson färgar fint med sin mandolin och den stabila och svängiga grunden läggs av Micke Nilsson på bas och Marcel Strub på trummor. I övrigt vimlar det av fina gästspel. Till exempel Nils Bondesson på piano och Annika Fehling & Maria Blom i kören.

Richard Lindgren skivdebuterade redan 1994. ”Grace” är hans femte studioinspelade album. I diskografin finns även liveplattan ”Poets Drown in Lakes” och den monumentala samlingsboxen ”Memento - Best of + rare and unreleased tracks 1994-2010”. Han har turnerat flitigt genom åren, bland annat med Ryan Adams, Ane Bruun, Lars Bygdén och Mary Gauthier.

Richard is a true artist, and I am a true fan.
- Mary Gauthier


2005 fick Richard Lindgren Fjellis-stipendiet och i september i år fick han Örebro kommun och Live at Heart-festivalens nyinstiftade låtskrivarstipendium.

1. Reconsider Me
2. Hopeless Side of Town
3. I Came I Went But I Don't Know Where I'm Going Now
4. She's Already Gone
5. If Only She Came Walking By
6. Losing My Bearings
7. By My Lonesome (Dublin Town)
8. Sunday Tea Blues
9. Silver
10. A Slow Walk of Dreams
11. New Year's Eve 2009

Andra album av Lindgren, Richard:
 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.