The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Örjansson, Johan
Melancholic Melodies for Broken Times
(Rootsy.nu)

Pris: 89 SEK

Sverige är ett litet land, dessutom extremt datoriserat och uppkopplat. Facebook, Youtube och liknande är vardagsmat för de flesta och det vimlar av konsertklipp och tips. Lokala fenomen blir tillgängliga för alla på nolltid.

Därför är det en gåta att Johan Örjansson fortfarande betraktas som främst en lokal eller i alla fall regional angelägenhet. Hemma i Falkenberg har han en stor, trogen och entusiastisk publik. En publik som vallfärdar till hans konserter och som kan hans låtar utan och innan. Utanför Hallands gränser är dock Örjansson märkligt nog ett relativt okänt namn för de flesta.

Men vi kanske inte ska gnälla på det utan istället vara tacksamma för att denna exceptionella begåvning fått växa och utvecklas i lugn och ro. Utan stress och press och utan att kramas ihjäl av en trendkänslig bransch.

Men saker och ting lär ändras när Johan Örjansson nu släpper sitt nya album ”Melancholic Melodies For Broken Times". Från start till mål en uppvisning i konsten att skriva minnesvärda och omedelbara låtar som berör. Oavsett om det handlar om förtjusande folkpop som öppningsspåret ”Honeypie”, mäktiga ballader som ”Houses” eller poprock som ”The Yellow Fields”.

Att Örjansson är en lysande låtskrivare råder det inget tvivel om. Ändå är det som sångare han verkligen briljerar. Det handlar om attityd och timing, men kanske framförallt om röst, känsla och innerlighet. Allt sammantaget gör Johan Örjansson till en sångare av internationell toppklass.

En som blev knockad av Johan låtskriveri och sång var den amerikanska artisten Israel Nash Gripka, som direkt bad honom att följa med som support på sin senaste Skandinavien-turné. Det blev nästan en hel månad med massor av spelningar både som soloartist och med sitt band. På senare tid har även Will Kimbrough (Emmylou Harris, Rodney Crowell m fl) och Austin-bandet Deadman sökt medlemskap i Johan Örjanssons (inofficiella) fanclub.

Israel Nash Gripka tackar för senast genom att bidra med sång på souldränkta mästerverket ”If I Were To Love You”.

”Melancholic Melodies For Broken Times” är producerad av Johan Örjansson och Jens Classon, som även är trummis i Johan Örjansson Band. Plattan spelades in i Studio StäpelsTon i de vilda skogsbygderna utanför Fegen
Övriga medlemmar i Johan Örjansson Band är Hans Schakonat (gitarr), Per Willstedt (klaviatur) och Jonathan Gertson (bas).

Johan Örjansson, född 1981, gav ut sitt första album ”Empty Road” 2007 och uppföljaren ”Gone” kom följande år. 2010 släpptes ”Orange” som fick ett mycket positivt bemötande. Exempelvis skrev Jonas Ericson: ”Orange är mycket bra. Nästa album kommer att vara i världsklass om man lyckas fånga det fantastiska samspelet och uttrycket man får till när man spelar live”.

Nu har vi svaret på den invävda frågan i Jonas Ericsons påstående. Ja, man lyckades ”fånga det fantastiska samspelet och uttrycket man får till när man spelar live”. ”Melancholic Melodies For Broken Times” är ett album i världsklass.

1. Honey Pie
2. Bottles and Birds
3. If I Were to Love You
4. Down the Avenue
5. These Winding Roads
6. The Yellow Fields
7. Houses
8. Papercuts
9. Baby’s Blue Eyes
10. Pointless Alleys
11. Rather Be With You

Andra album av Örjansson, Johan:
 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.