The shop is disabled. Please visit https://rootsymusic.bandcamp.com/ instead.

Album
Bygdén, Lars
Songs I Wrote
(Diverse)

Pris: 149 SEK

När jag för första gången träffade Lars var han en avig tonårsslyngel i psychedeliabandet The Magic Broom. Jag måste väl erkänna att jag inte var någon större fan av bandet, men efter spelningen på Hultfredsfestivalen 1992 förstod jag bandets och framför allt Lars storhet.

Efter ytterligare några år som gitarrist i The Shades of Orange och The Confusions bildade han The Thousand Dollar Playboys.

Vid den här tiden, på andra halvan av 90-talet, förknippade fortfarande svenskarna country med Kicki Danielsson och dansband. Att Lars valde att starta ett band med starka countryinfluenser, förvånade därför både mig och många andra. Men redan vid första spelningen fick de ett fantastiskt mottagande, och med sex musikaliskt drivna medlemmar blåste de sina kollegor av scenen. Jag gillade bandet från första stund och blev glad när Peter Svensson i The Cardigans tog dem under sina vingar och spelade in och finansierade ett album som dock inget bolag nappade på. Något jag fann helt obegripligt. Efter ett frustrerande år för bandet och Peter utan kontrakt erbjöd jag mig att ge ut debutalbumet som fick ett fantastiskt mottagande. Lars lyckades i stort sett ensam ta bort töntstämplen på country i Sverige och bandet gick från klarhet till klarhet.

Ett hektiskt spelande runt om i Sverige befäste The Thousand Dollar Playboys ställning som ett otroligt bra liveband. Även Frankrike, England och USA fick besök och plattor släpptes i bland annat Kanada, Europa, Japan och Kina.

Sju hektiska år och två album senare sprack bandet, och efter att ha blåst ur frustrationen i punkbandet The Bukks bestämde han sig för att bli soloartist. Till min stora lycka kom han tillbaka till mig och Massproduktion.

Första soloplattan Trading Happiness for Songs fick fina recensioner och belönades med Manifestpriset för bästa singer/songwriter 2005.
Dessutom gav duetten med Ane Brun honom en platinaplatta i Norge.

Jag kände att det nu – 15 år efter att The Thousand Dollar Playboys startade, och efter fem album och ett antal singlar och EPn fyllda med Lars fantastiska låtar – var dags att samla höjdpunkterna – och samtidigt presentera ett antal outgivna godbitar.

Songs I Wrote sammanfattar Lars hela karriär som låtskrivare. Här finns såväl finstämda countryballader som catchy pop och rock, vilket speglar Lars mångsidighet som låtskrivare på ett utmärkt sätt.

Lars självutlämnande texter berättar också historien om hans liv de senaste 15 åren. På Songs I Wrote visar Lars Bygdén upp bredden och djupet hos en av landets främsta låtskrivare.

Plattan innehåller även en helt nyinspelad duett med Sharon Vaughn, en framstående amerikansk låtskrivare som numera bor i Sverige. Hon har bland annat skrivit Willie Nelson’s hit My heroes have always been cowboys. Hon är även en countrysångerska av ett snitt som knappast existerar i Sverige.

Här finns också fyra spår från The Thousand Dollar Playboys outgivna debutalbum, inspelat i Tambourinestudion och producerad och bekostat av Peter Svensson från The Cardigans. Bland dessa låtar finner vi bland annat en version av The End of the Line, med Nina Persson som gäst.

Songs I wrote innehåller också outgivna versioner och covers som tidigare bara funnits digitalt eller på singlar, samt sju tidigare outgivna låtar. Allt som allt: 36 remastrade låtar på en dubbel-CD till enkelpris.


- Mats Hammerman, Massproduktion

CD 1:
1. Preacher
2. Lonely Nights
3. Smoke
4. Lay You Down
5. Take Me Away
6. A Very Special Christmas
7. As The Desperation Comes
8. Don't You Miss Me
9. Dream On
10. The Mess You've Made
11. For The Old Folks
12. This Road (feat. Ane Brun)
13. Family Feeling - Intro
14. Into The Twilight
15. Ct-scan
16. Good Times
17. Today & Every Day
18. Nothing To Sayfeat Sharon Vaughan
CD 2:
1. The Passenger
2. Highwayman
3. (she's So) Untouchable
4. I Said Yes
5. Ruby Tuesday
6. Into The Twilight (alternate Versio N)
7. Don't You Miss Me (alternate Version)
8. I'm Coming Home
9. Dream On (acoustic Version)
10. I Want You
11. The Rope (givin' Enough Rope Remix)
12. Every Single Word
13. V.i.p.
14. I Love Girls
15. The End Of The Line (feat. Nina Persson)
16. Poor Girl
17. Carry Me Through
18. Thousand Years

Andra album av Bygdén, Lars:

 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.