Rootsy logo  
Rootsy logo
Bäst just nu enligt Tobias Levander

Nedanstående »bäst just nu« är från 2007. Återkommer med en mer aktuell lista.

JIM FORD - The Sounds of Our Time

Bear Family, L-P Andersson, Per Magnusson och Sonic Magazine har gjort ett jättearbete med att föra fram en närmast bortglömd musikhjälte i ljuset.
Många här är säkert redan välbekanta med denna utgåva, som i veckan äntligen kom till min lokala skivaffär, men här får man hela hans skiva »Harlan County«, som sedan länge är utgången, plus en mängd andra inspelningar (de flesta funna i den husvagn där han bor). Originalskivan är en underbar uppvisning i den countrysoul som var populär ett kort tag i slutet av 60-talet, men bonusmaterialet är bara marginellt sämre. Inspelningskvaliteten går lite upp och ned på detta material, men låtar som t ex »Big Mouth USA«, »Sounds of Our Time« (skriven med Bobby Womack) och originalversionen av »36 Inch High« skulle jag inte vilja vara utan.
Rekommenderas varmt.

TOMPALL GLASER - My Notorious Youth/Hillbilly Central #1

Ännu en utgåva från Bear Family, världens kanske bästa återutgivningsbolag. Denna gång med Willie Nelsons och Waylon Jennings gamle följeslagare Tompall Glaser, som hamnat helt i skuggan av dessa giganter. Glaser var dock på egen hand en utmärkt låtskrivare och skivartist, som väl förtjänar uppmärksamhet från alla som fastnat för 70-talets »outlaw«-country.
Denna utgåva innehåller två fina skivor han gav ut 1973 och 1974.

GEORGE JONES - Hits I Missed... And One I Didn't

Denna skiva kom så sent som 2005 och bevisar att George Jones ännu är en av de finaste sångare man kan hitta, även om hans röst förlorat lite av sin flexibilitet och uppvisar flera ålderstecken.
Konceptet bakom denna skiva är att Jones spelar in låtar han någon gång blivit erbjuden, men efter hans »nej tack« blivit stora hits för andra artister. Här finns självklara klassiker som »Detroit City« och »Today I Started Loving You Again«, men också mer bortglömda låtar som »Skip a Rope« (som jag nog aldrig hört förut).
Sista delen i skivtiteln (»One I Didn't«) syftar på »He Stopped Loving Her Today«, som här ges en nytolkning. George Jones skriver i häftet att den nya versionen nog är bättre än hans sublima originalversion från 1980, men han har fel. Den nya versionen är dock fullt godkänd.
Ett stort minus med skivan är att mixen är så maximerad att sången ibland blir distad. Ännu ett offer för vad som på engelska kallas »the loudness war« (skivbolagens strävan att alltid ha maximal volym på sina utgåvor, vilket är förödande för ljudet).

HOWLIN' WOLF - The Genuine Article

MCA-samling från 1997 som gavs ut i samband med skivbolaget Chess 50-årsjubileum. De 25 låtarna på denna skiva ingår alla i kategorin »livsnödvändig blues«.
The Genuine Article. Indeed.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.