Rootsy logo  
Rootsy logo
Bäst 2017 enligt Magdalena VĂ€pnargĂ„rd

Året har varit sĂ„ spĂ€ckat med viktiga, berörande och helt suverĂ€na plattor att det fĂ„r bli ett urval pĂ„ femton stycken i min lista. Min faiblesse för sĂ„vĂ€l visa, tung bluesrock och vĂ€rmande Americana har med rĂ„ge fĂ„tt sitt lystmĂ€te.
Listan Àr utan inbördes ordning.

1. Ingrid Olavas -HEKT

Ett alldeles ljuvligt nytt album frÄn norska Ingrid. Elektrifierad vispop, med ett djup och bredd som en norsk vinternatt. Hon har vandrat ljusÄr sen hon körade bakom Madrugada. Eminent pianist, nyligen filmdebuterat och ja, framtiden Àr oskriven, men troligen spikrak.

2. The Temperance Movement- Caught in the middle

Storbritanniens allra bĂ€sta rockband, som nyss fick pris som just » BĂ€sta rockband« pĂ„ Scottish Music Awards. Singeln »Caught in the middle« Ă€r ett tungt och formidabelt smakprov pĂ„ vad som kommer bli nĂ€sta Ă„rs allra bĂ€sta rockplatta. »A deeper cut« heter bandets tredje fullĂ€ngdare och den slĂ€pps 16 februari 2018. Vi Ă€r mĂ„nga som lĂ€ngtar.

3. Andrew Combs -Canyons of my mind

Jag hade förmĂ„nen att fĂ„ en intervju med en av de mest spĂ€nnande lĂ„tskrivande musikerna i USA just nu Andrew Combs, nĂ€r han spelade pĂ„ Folk & Rock i höstas. Och den intervjun kommer i »Machete« i NyĂ„rshelgen. Med tredje albumet »Canyons of my mind« tar han ett sjĂ€lvklart mer politiskt steg i sitt poetiska hantverk. Och sjĂ€lvutlĂ€mnade, drömsk och vĂ€ldigt hudlös Ă€r han som alltid.

4. Nikki Lane - Highway Queen

Med »Highway Queen« sĂ€tter Nikki Lane skĂ„pet. Och jag njuter av varje spĂ„r. Inledande spĂ„ret »700 000 rednecks« skrev hon, bokstavligen pĂ„ 8 minuter och Ă€r en av de mest Ă€rliga lĂ„tar om turnĂ©livets verklighet för en hĂ„rt arbetande musiker jag hört pĂ„ mycket lĂ€nge. Melodiös country poprock som det gĂ„r att dansa till.

5. Sarah Klang

. Albumet kommer nĂ€sta Ă„r. I Ă„r har vi hittills fĂ„tt tre singlar, »Lover«, »Left me on fire« samt »Strangers«. Live Ă€r hon en lĂ„gmĂ€ld virvelvind. Rösten, med det gigantiska omfĂ„nget. Som en svensk hybrid av Florence Welch och Anohni. Hon berör som ingen annan och Ă€r en sjĂ€lvklar komet pĂ„ framtidens musikaliska stjĂ€rnhimmel.


6. The Mastersons - Transient Lullaby

Tredje albumet frĂ„n Ă€kta makarna Whitmore och Masterson Ă€r precis som föregĂ„ngarna en samling lĂ„tar som kompletterar varann med musikalitet och Ă€kta kĂ€rlek som en röd trĂ„d. Folkmusikinslagen Ă€r alldeles lagom mĂ„nga. Steve Earles musiker hĂ„ller hela vĂ€gen. Vackra »Highway 1« Ă€r för dagen en favorit.

7. Hannah Aldridge - Gold Rush

Rootsy-favoriten Hannah har de senaste Ären gjort ett skandinaviskt segertÄg och erövrat sin stÀllning som en av vÄra starkaste artister. Live Àr hon oslagbar och hennes Muscle Shoals-blod lyser igenom i varenda lÄt. Gold Rush Àr albumet som kommer bli hennes stora genombrott i USA. Om det inte blir sÄ Àr hela branschen dÀr borta en enda stor Payola-skandal.

8. Whitney Rose- Rule 62

Den hĂ€r plattan Ă€r den enda renodlade »country & western« diton i min lista. Om en nu ska hĂ„lla sig fast i sĂ„na gamla och snĂ€va kategorier. »CanÂŽt stop shakinÂŽ« bryter av lite med sitt souliga arr och mer dansanta beat. Som en Motown-lĂ„t för 2017. Bra grejer!

9. Turnpike Troubadours - A long way from your heart

Evan Felker lĂ€r ha lugnat ner sitt vilda leverne och kanske Ă€r det dĂ€rför mĂ„nga av texterna pĂ„ nya albumet Ă€r en aning mer nyanserade, utan att tappa skĂ€rpa. Jag ÄLSKAR Turnpike Troubadours och det finns ingen platta i min stora samling som Ă€r lika vĂ€lspelad som deras »Goodbye Normal Steet« frĂ„n 2012.

De sjunger om de dĂ€r nyanserna i livets törniga snĂ„r som vi hamnar i förr eller senare. Det dĂ€r gamla skĂ€mtet ni vet »Vad hĂ€nder om en spelar en country-platta baklĂ€nges? - Jo killen fĂ„r tillbaka sin hund, sin fru och sitt jobb«. Det Ă€r ju precis det bandets lĂ„tar handlar om, tillvarons jĂ€vlighet, och alltid framfört med humor. LĂ€gg pĂ„ fiol, banjo och munspel sĂ„ kan iallafall jag aldrig motstĂ„. Bandet borde vid det hĂ€r laget vara minst lika stora som Blackberry Smoke. Kanske hĂ€nder det snart. Kan en hitta pĂ„ uttryck som »Pipe Bomb Dream« sĂ„ Ă€r ju precis allt möjligt.

10. Volantes - Cool name bad game (singel)

En svensk uppstickare. Bandets sÄngerska Jessica Bergkvist Àr numera bosatt i Los Angeles och det gör det lite problematisk med sÄvÀl repande som livespelningar. Men singeln ligger pÄ Spotify, video Àr pÄ gÄng och det hÀr kommer bli riktigt riktigt bra. Gitarristen och bandets motor, Anders Jönsson, Àr en eminent lÄtskrivare med kÀnsla för det dÀr lÀtt dissonanta, men ocksÄ stor kÀrlek till de vida viddernas sound. Hela singeln lovar mycket mer Americana-rock och vÀldigt gott för framtiden.

11. Lilly Hiatt - Trinity Lane

Det gĂ„r inte att undvika att nĂ€mna att hon ÄR John Hiatts dotter, men dĂ€r slĂ€pper vi det. Lilly Ă€r en sĂ€regen artist med Nashville-mĂ„tt mĂ€tt, en sĂ„n dĂ€r som inte följer nĂ„n jĂ€kla formel eller mall. Inför den hĂ€r plattan hade hon bestĂ€mt sig för att göra just ett »Rock-album« och det Ă€r vad det blev.
TitelspÄret för tankarna till bÄde Velvet och Lou Reed solo, sÄdÀr enerverande catchy-monotont, fast sen avbrutet av taggtrÄdsgitarrer. SvÄrmotstÄndligt!

12. White Buffalo - Darkest Dark, Lightest light

Jake smith som han heter egentligen, Ă€r Americanans skitigaste punkare. Ännu ett briljant fynd som signats av gamla dödsmetall-bolaget Earache records. Det hĂ€r Ă€r en alkad Randy Newman pĂ„ fulheroin spelandes pĂ„ en sylta i Gallatin Pike, Nashville en sen lördagsnatt. Men ocksĂ„ en klok och insiktsfull Dylan nĂ€r han fann Jesus. Ja, det Ă€r en fullfjĂ€drad och sammansatt artist med sĂ„ mĂ„nga lager till sin begĂ„vning att det Ă€r svĂ„rt att försöka fĂ„nga den i ett par rader. I vĂ„r kommer han till Sverige. DET Ă€r en dum om en missar. FavoritspĂ„r pĂ„ plattan; Robbery, det Ă€r punk, det Ă€r jazz, det Ă€r briljant!

13. Nadia Reid- Preservation

Redan för tvĂ„ Ă„r sen flaggade jag för Nya ZeelĂ€ndska Nadia, som golvade mig med debuten »Listen to formation...«. Nu har karriĂ€ren tagit fart och hon har turnerat Europa. Hemma pĂ„ »Sydön« kallar de hennes skapande för »folkmusik« och tja, det Ă€r vĂ€l en bra benĂ€mning pĂ„ precis all musik som Rootsy stĂ„r för. Nadia Ă€r och förbli högt hĂ„llen av mig, harmonierna golvar, liksom den vidunderliga skönhet som genomsyrar vartenda spĂ„r pĂ„ albumet.

14. Anthony D`Amato - WonŽt you be my neighbour (Ep för Refugee Aid)

En 6-spĂ„rs singel som Ă€r nĂ„got sĂ„ ovanligt som en platta som Spotify ger pengar FÖR! Jo för varje tusental spelningar skickar bolaget, kĂ€nt för sin njugga hĂ„llning, pengar till internationella Refugee aid. DET Ă€r banne mig en stor sak Anthony D` Amato var hĂ€r förra vintern med The Mastersons och tillbaka i höst som akustisk soloartist En politisk, orĂ€dd lĂ„tskrivare med massor av vackra och tĂ€nkvĂ€rda lĂ„tar under sitt bĂ€lte. PĂ„ singeln finns sĂ„klart Woody Guthries titelspĂ„r men Ă€ven Tom Pettys »I wont back down«. En riktigt bra platta, och lovvĂ€rd. Spela den varm pĂ„ Spotify, Ă€r ni snĂ€lla.

15. North Mississippi Allstars- Prayers for Peace

PÄ Rolling Rootsy Revue var Ärets kanske största behÄllning för min del just det hÀr bandet. Som duo, bröderna Cody och Luther Dickinson, lyckades de lÄta som ett helt storband. TÀnk White Stripes med femton medlemmar.
Ännu en modig politisk platta, och den lĂ€tt ironiska titeln Ă€r en vinkning Ă„t alt högerns följare som hellre skickar Prayers Ă€n genuin hjĂ€lp till mĂ€nniskor i nöd. Dessutom nĂ„got sĂ„ ovanligt som ett livesound som fungerar Ă€ven pĂ„ ett studioalbum.

Luther Àr en modern Hendrix, Cody Àr Animal i Mupparna med en otrolig kÀnsla för takt och timing. Tillsammans Àr de ett av de viktigaste banden i USA i vÄr tid.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.