Rootsy logo  
Rootsy logo
Bäst 2021 enligt Magnus Östnäs

Billy & The Beatles. Fantastiskt att få hänga en hel arbetsdag med Merseysides stolthet i dokumentären Get Back som avslutas på halv-volley med takkonserten på Savile row 3 med stelfrusna fingrar och glödheta hjärtan. Och får man inte nog så finns super deluxe versionen av albumet Let it be där man kan höra Harrison och Lennon testa All things must pass i tidigt skede. Man kan också lyssna till Glyn Johns mix av Let it Be och konstatera att den knäcker så väl versionen från 2021 och den som gjordes för den lysande Let it be…naked. Och så kan man höra Billy.

David Ritschard. Country- och Sockenplan soul-prinsen ”Vet hur det känns att få på käften, vet hur man kör en skurmaskin”. Blåbärskungen är en stark uppföljare till Brobrännaren. Mindre karneval en vanlig måndag men ett statement från en värld av obetald övertid, åtta liter brunsås och självtvivel varvat med underdogkämpens knuta näve, allt förmedlat på gröna linjens söder-om-södertugg. Nyinspelningen av Ritschards gamla bluegrassrökare Sockenplan Breakdown är årets mest flitigt spelade i köket strax söder om Söderstadion och får igång ung som årsrik.

Lira


Billy Strings. Namnet till trots står Strings Renewal stadigt i traditionen men sträcker ut i inslag av psykedelia och rock på ett sätt vi känner igen från den progressiva bluegrassens tidigare decennier.

Lira


Isabella Lundgren. Till nya plattan Look for the silver lining har Isabella grävt i samma låtskatt av jazzhistoriens mest genomtröskade örhängen och återställt dem till det de en gång var. Sånger människor förälskat sig till och gråtit hjärtesorg över, sånger som låtit människor förlora sig i minnen.

Lira


Stefan Sundström på Mosebacke med Den sista jäntan och återtar stadsdelen med Babyland och resorna med nattbuss 94:an och det skallrar betänkligt i miljonlägenheternas skyddsglas när Mattias Bärjeds diamantförsedda svetslåga skickar sättningar i teppanyaki-hällarna.

Lira


Ellen Sundberg tar ett bloss för Bodil Malmsten. Tillbaka på bästa sätt med egna tonsättningar av poeten Bodil Malmsten. Döden 1986 och Till Gerhard är vid sidan av debutplattan något av det bästa hon gjort och lyfter fram Malmstens lätta men märgfulla språk där Döden 1986 är ett tidsdokument med Tjernobylkatastrofens bequerelstänkta skogar, mordet på Olof Palme, ängsliga Esso-mackar och jästa maskrosviner intill den evigt återkommande förlusten.

A Love Supreme: Live in Seattle. En ny live-inspelning av Coltranes och den klassiska kvartettens mästerverk är som nyfunna versioner av evangelierna. Här förstärkt besättning med bland andra tenorsaxofonisten Pharoah Sanders. Stökigare, brötigare och närmare det accentuerade friformsliret som blev Coltranes sista år. Lyssnarinspelning så ljudkvaliteten är inte hifi men vad gör väl det?

Johan Lindström. Pedal steel-spelmannen, gitarristen, kompositören och producenten som följde upp septett-debuten med årets platta On the asylum. Septetten består av några av svensk jazz allra tyngsta med blåslinjen Jonas Kullhammar, Per Texas Johansson och Mats Äleklint och på denna platta gästas man även av Elvis, Costello alltså, som hörde av sig och ville medverka. Lindströms soniska ljudvärld är en dröm, ett eko från en annan galax eller från en parallell verklighet.

Lira

Gillian Welch och Dave Rawlings färdigställde och spelade in ur Welchs anteckningsböcker i december 2002. Inspelningarna har legat i parets inspelningsstudio och samlat tid och damm, tills den brutala tornadon drabbade Nashville i mars 2020. En tornado som på sin väg krossade klubben The Basement East, tog med sig delar av Lucinda Williams tak och höll på att krossa Welchs och Rawlings Woodland-studio och radera deras gamla demotejper.

Lira


Thåström skiner. Berlinbetraktelser där öppningslåten Södra Korset med systrarna Söderbergs stämsång är ett litet mästerverk. Dom som skiner signerat häxmästaren från Högdalen.

Marc Johnson. Ren baspropaganda och något av det absolut hårdaste och vackraste du kan lyssna på i vinter! Marc Johnsons soloplatta Overpass öppnar med Freedom jazz dance och det är bara att sätta sig ner och åka med. Alternativt gå igång med fridansen. Spelet är rörligt, nyfiket, dialogiskt mästerligt. Tonen varvar ek med balsaträ toppad av en lent vispad crema.

Lira


The smoky smirr o rain. The Smoky smirr o rain är duon Summers-Silvolas tredje skiva tillsammans och blandar skotsk highland-fiddle-tradition med skandinaviska folkinfluenser och finsk vemodig vals. Sarah Jane Summers och Juhani Silvola är traditionsbärare, förmedlare och förnyare i samma form.

Lira
 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.