Rootsy logo  
Rootsy logo
Bäst 2019 enligt Magnus Östnäs

Simpson, Sturgill
Sound & Fury

(Elektra)

Sturgill Simpson låter ingen inreda huset åt sig. Och inte blev han inbjuden till CMA i år heller. Vad händer härnäst? En bluegrass-gospel-platta? En tribute till Waylon? Keep the watchdogs barking! The loan sharks sharking! Sturgill är redan någon annanstans.

Rootsy

Staples, Mavis
Live in London

(Anti/Epitaph)

Hon blev inte utsedd till Årets artist på AMA:s kalas men hon är ju alltid kandidat till innevarande och förra seklets bästa pipa. Live-plattan från London bär syn för sägen där 80-åriga Mavis Staples har en rå närvaro och bandet i bakfickan.

Rootsy

Eilen Jewell
Gypsy

(Signature Sounds)

Molldrottningen Eilen Jewell tar över Loretta Lynns progressiva politiska gren, fnissar åt presidentens alla män och väser ur mungipan åt patriarkala och rasistiska strukturer på en platta med drivvedsfioler.

Lira

David Ritschard
Brobrännaren

(Rootsy Music)

Svindlande fin debutplatta från Hammarbyhöjdens George Jones där svensk countrys Lalla Hansson, Magnell och Alf Robertsson också för sin talan genom Ritschard. Yppersta vemod och hjärtats kraftsamling i en och samma röst.

Bruce Springsteen
Western stars

(Bruce Springsteen)

Så är han då tillbaka, den amerikanska kontinentens Odysseus. Alltid på väg, alltid i försök till återvändande men på senare år mer eller mindre försonad med att man aldrig kommer hem till den man var. Springsteens bästa platta med originallåtar på decennier.

Lira


Tyler Childers
Country squire

(Hickman Holler records)

Organiskt ihoplött med mandoliner, bluegrassfioler, träskig mungiga till Childers särpräglade röst och texter serverade med poetisk underskruv. Lyssnar du på Tyler Childers, lyssnar du på country.

Lira

Fredrik Ljungkvist Trio
Atlantis


Öppna spjäll, leviterande närvaro och stor lyrik av en av våra allra största tenorister och klarinettister. Ljunkan fyller 50 bast med en riktig smällkaramell på trio. Grattis!

Lira
Lira

Sara Parkman
Vesper


Om skogen, drömmarna, om människornas helighet. Allt på fiol, sång och maskinpark. Bulgariska damkörer, Björkska sfärer, fäbodar och ett grymt fiolspel. Nominerad till grammis i kategorin Årets folkmusik.

Van Morrison
Three chords & the truth


Den keltiska soul-doktorn är tillbaka i ypperlig form med 14 nya låtar och ett osvikligt humör. Med gitarristen Jay Berliner som var med på Astral weeks 1968. Avslutande Days gone gick på repeat under några höstveckor meddelas från prärien.

Lira

Molly Tuttle
When you’re ready


Fullängdsdebuten från denna kompletta sångare, gitarrist och låtskrivare. En bra bit från Mollys hemvist i bluegrass-traditionen men endast extrema puritaner lär tycka illa vara. Clawfinger-gitarr och gästspel av Sierra Hull, Brittany Haas och Jason Isbell.

Börje Fredriksson
(Caprice records)

Tidigare outgivna inspelningar med denne visionära tenorsaxofonist som kom från under det experimentella 60-talet. Fredriksson hann bara med en skiva under sin livstid – Intervall som fick Orkesterjournalens Gyllene Skiva 1965. Knivskarpt i eget land mellan bop och fritt.

Årets konserter
Courtney Marie Andrews

Bryggarsalen, Stockholm, 11 september 2019

Courtney Marie Andrews är på väg att erövra världen. Kul att ha få se henne på Bryggarsalen med toppljud och lyssnande publik och en konsert som sällar sig till Jason Isbell och Amanda Shires, Sturgill Simpson och Mandolin Orange, alla strax innan de gick ut i full blomning.

Lira

Isabella Lundgren
Södra Teatern, Stockholm Jazz Festival, 16 oktober 2019

Under releasespelningen för Grammis-nominerade plattan Out of the bell jar med Dylan-tolkningar visasr Isabella Lundgren vilken fantastisk uttolkare, liveartist och berättare hon är. En förkunnare som med sitt vänliga, rättframma allvar och tvivel får oss att vila i texter som öppnar världar och stänger mentala dörrar till ignoransens och hatets falska försångare. Ensam på scen i en nedsläckt lokal förklarar hon att svaret finns ibland oss. Det är svårt att tänka sig en bättre uttolkare av Bob Dylans ord.

Lira

Ola Magnell
Södra Teatern, Stockholm, 27 november 2019

Ola Magnell är svensk mästare i viscountry med höglitterära drag. Kvällen på Södra Teatern i Stockholm avslöjade dessutom att den här 73-åringen är bättre än någonsin. Trots sviktande hälsa borde någon se till att Magnell aldrig slutar.

Lira

Johan Lindström septett
Fasching, konsert, februari

Medan vintern ännu höll medborgarna i ett skruvstäd landande gitarristen Johan Lindströms septett: ”…de fint utmejslade melodierna, den dialogiska orkestreringen, ett träskigt infallsrikt groove och de verkshöjdsmässiga soloinsatserna. Framåt kvällen tar anden Mats Äleklint i besittning där han blåser svag bris till orkan i Music for empty halls, Per Texas Johansson släpper monstret fritt i The run och Jonas Kullhammar förvandlas till en ensamstående finsk barytonist som lägger fram en svårmodig kontaktannons. Torsdagkväll i Lindströms värld.”

Lira

Fredrik Ljungkvist Trio
Scalateaterns källare, Stockholm Jazz Festival, fredag 18 oktober

Release-spelningen i Scalas källare är som att sitta med på tre hjärnfysikers post-doc-seminarium när allt blir sagt men allt ännu är öppet. Och man blir full i skratt av själva talet. Trumslagare Jon Fält står i smedjan, cymbalerna flyger och vad han egentligen gör vete fan om det ens går att uppfatta i slowmotion. Han vänder ut och in på den luftdjungel som trion virvlar igång, till synes helt utan ingångsvärden.

Lira

Mavis Staples
Nalen, Stockholm, juni.

Kvällen då gospeln tillfälligt flyttade in på Nalen: ”What good is freedom if we have not learnt to be free”, sjunger Mavis från nya Ben Harper-skrivna och -producerade skivan We get by. Och även om sången och frihetskampen är sprungen ur afrikan-amerikanernas liv, handlar den om oss alla. Det är en frihet som ser sig kringränd, villkorad och hotad under hatets kolportörer. Ondskan har ingen musik, den har marscher där den enskildes frihet inte har någon plats.

Lira

Årets cirkus
Bob Dylan m.fl.
Rolling Thunder Revue

(Netflix)

Scorseses film med klipp från den magnifika turnén 1975 är en Dylanesk blandning av speglar, masker och helt fantastiska live-klipp. Att få höra Bob tillsammans med Scarlet Rivera och basisten Rob Stoner räcker i sig. Joan Baez och Dylan är kemiska tillsammans och Allen Ginsburg utomvärldslig.

Årets brorsa

Dan Greider, Görans brorsa, i fin debut tillsammans med The Great Depression Band. Lyssna på Just nu idag (är jag ohjälpligt svag) och på I Angered om natten och hälsa denna Höglund-släkting välkommen. ”Ja, visst brinner det ibland / En dröm som sätts i brand / men mest brinner det i / människors hjärtan / som en dröm om ett / förlovat land”.

Lira

Årets blåton
(SVT Play)

It must schwing - dokumentären om de tyska flyktingarna Alfred Lion och Francis Wolff som grundade jazzskivbolaget Blue note i NY och satte Monk, Miles, Coltrane, Bud Powell och Sonny Rollins på vax, för att bara nämna några.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.