Rootsy logo  
Rootsy logo

Artist
Sixpack Holiday

The Sixpack Story

SjĂ€lva idĂ©n till Sixpack har nog funnits hos oss Ă€nda sedan vi var tonĂ„ringar och sĂ„g/hörde vĂ„ra idoler spela musiken vi lĂ€rde oss att Ă€lska. För nĂ„gon var det Beatles, för nĂ„gon annan Thin Lizzy. Drömmen om att nĂ„gon gĂ„ng spela i Ett Band har vĂ€l de flesta haft. Saken med oss Ă€r vĂ€l att ingen av oss, Foppa undantagen, gjorde nĂ„got vettigt av den drömmen. NĂ„gra har under kortare perioder varit med i band som snabbt bildats och Ă€nnu snabbare upplösts, men nĂ„gon identitet som musiker har vi inte skaffat oss. IstĂ€llet har vi sysslat med sĂ„n’t som icke-musiker gör: skaffat familjer, heltidsjobb, hus, uthĂ€rdlig ekonomi och hemmakvĂ€llar med ganska trĂ„kiga frĂ„gesport-program som man tittar pĂ„ för att barnen tycker de Ă€r kul. Vi har levt lĂ„ngt frĂ„n rock n roll, och nĂ€r vi sĂ€ger att vi Ă€r ”on the road” sĂ„ betyder det vanligtvis att vi Ă€r pĂ„ vĂ€g till ICA för att handla mjölk. NĂ€r de som senare skulle bli vuxna ”musiker” satt pĂ„ rummet och spelade gitarr eller repade med kompisar sĂ„ spelade vi fotboll och samlade ölburkar. AlltsĂ„, medlemmarna i Sixpack har inte den bakgrund som man förvĂ€ntar sig av ett medelĂ„lders ”rock”-band.

Bandet föddes 2001 pÄ Björns 30-Ärsfest. Han fick en bas i present och behövde komplettera med nÄgra som ville spela med honom. Det föll sig naturligt att frÄga runt bland festdeltagarna, och vi som var berusade nog, Fjellis, Nicke och Krillan, tackade ja. Utöver oss hÀngde Àven vÄr förste acke-gitarr, Micke, med pÄ tÄget. Efter en del olika förslag pÄ bandnamn (bl.a. Heinz Koppelman and the Bushwoolies och Das Knark-Elvis) föll valet pÄ Sixpack Holiday vilket var Nickes idé om en idealisk tillvaro dÀr man bÄde Àr ledig och dricker öl.
VĂ„rt första rep var i Nickes vardagsrum och vi hade inte en aning om hur det skulle gĂ„ till. Jo, Micke hade en aning för han hade spelat i band tidigare, men man kan nog sĂ€ga att förvirringen Ă€ndĂ„ var ganska total. Vi beslöt i alla fall att vĂ€lja varsin coverlĂ„t som vi ville lĂ€ra oss. NĂ„gra av dessa, Dead Flowers, Willin’ och The Weight, har faktiskt överlevt till dags dato. Det mĂ€rkligaste förslaget var att göra en jazzig version av Soundtracks Nevermoore. Det var Fjellis förslag. Vi gav oss ocksĂ„ pĂ„ You Can’t Do That, Casey Jones och Castanets. Vi jobbade pĂ„ att lĂ€ra oss dessa lĂ„tar samtidigt som var och en försökte lĂ€ra sig sitt instrument. Man kan vĂ€l sĂ€ga att det lĂ€t lite ”ofĂ€rdigt” emellanĂ„t. Det var dock under denna tid som bandets styrka och unika talang tog form och utvecklades. Vad gör man om man inte kan spela sitt instrument, inte har erfarenhet av att spela tillsammans med andra men vill göra skivor och stĂ„ pĂ„ scen? MĂ„nga skulle nog börja öva vĂ€ldigt mycket. Icke Sixpack. Vi hyrde istĂ€llet studiotid och arrangerade ett stort release-party. I det perspektivet kan vi betraktas som ett av de fĂ„ samtida punkbanden. Spelningen var tĂ€mligen kaotisk och i stycken obegriplig dĂ„ vi var helt ovana att stĂ„ pĂ„ scen och dessutom bytte instrument med varandra. VĂ„r filosofi var ”varför nöja sig med att inte kunna ett instrument nĂ€r man kan vara dĂ„lig pĂ„ tvĂ„â€. I andra stycken var vi briljanta och precis sĂ„ â€Ă€kta” som mĂ„nga duktiga musiker bara kan drömma om att vara. Det ska ocksĂ„ tillĂ€ggas att vi ganska snart gick över frĂ„n covers till eget material. Björn och Niklas upptĂ€ckte nĂ€mligen att konceptet ”learning by doing” Ă€ven funkade pĂ„ lĂ„tskrivande.
Under de första Ă„ren repade vi i en kĂ€llare, precis som rockband ska göra, men eftersom vi inte var tonĂ„ringar utan bekvĂ€ma gubbar bestĂ€mde vi snart att se oss om efter nĂ„got annat. VĂ„ra frĂ€msta krav pĂ„ replokal var 1. Soffa och 2. Kaffebryggare. Vi fann detta ute hos Kerstin. Hon hade dessutom hĂ€star betande utanför rep-stugans fönster vilket boostade country-kĂ€nslan. Vi fick ocksĂ„ ett tillskott i Fredde som imponerade stort pĂ„ sitt 40-Ă„rskalas dĂ„ han framförde The Boys Are Back In Town. Sixpack var pĂ„ plats och tĂ€nkte ”wow, vilken sĂ„ngröst”, och med bandets skarpa logik bestĂ€mde vi att Fredde skulle bli med som
..keyboardist. Han meriter pĂ„ detta instrument bestod i att hans pappa Ă€r kantor och vi tyckte att det rĂ€ckte mer Ă€n vĂ€l. NĂ„gonstans i denna veva, eller nĂ„gra mĂ„nader senare, sken vĂ„r lyckliga stjĂ€rna extra starkt, och som en skĂ€nk frĂ„n ovan kom vĂ„r sjunde medlem John in i bilden. Björn, som har en osviklig och nĂ€stan magisk förmĂ„ga att finna det han/vi söker plockade upp John pĂ„ körskolan som Björns fru Anja driver. Kör som i bil, inte sĂ„ng. Vi behövde nĂ„gon som kunde hjĂ€lpa oss med det tekniska, John behövde nĂ„gra som rĂ€ddade honom ur dödsmetall-trĂ€sket och, voilĂĄ, vi har levt lyckliga tillsammans sedan dess. Mycket av det vi Ă„stadkommit hade varit omöjligt utan John. Man kan nĂ€mligen beskriva vĂ„ra ljudtekniska kunskaper sĂ„hĂ€r: John kan allt man behöver veta om teknik, Björn kan lĂ€ra sig mycket av det John kan, Krillan förstĂ„r en del av det Björn har lĂ€rt sig, Fjellis kan göra lite av det Krillan förstĂ„tt sig pĂ„, Foppa har ibland en vag idĂ© om det Fjellis gör, Nicke följer bara sporadiskt med i Foppas tankar om teknik och Fredde ser inte skillnad pĂ„ en xlr-kabel och ett skosnöre. Kort sagt, utan John skulle Sixpack ha varit ett strömlöst minne blott.

Med John i bagaget beslöt vi att göra en ”riktig” skivinspelning. Vi valde ut de enklaste lĂ„tarna, köpte en digital inspelningsutrustning och 4 backar öl och satte igĂ„ng. SjĂ€lvklart engagerade vi gĂ€stmusiker för bl.a. cello, fiol och dragspel. Varför göra det enkelt nĂ€r man kan göra det lite svĂ„rt? Inspelningen gjordes över en helg och resulterade i debutalbumet Working and Whistling. Den som kan sin The Band-historia vet att det Ă€r Levon Helms idĂ© om hur arbete bĂ€st bedrivs, och vi tyckte att den stĂ€mmer in pĂ„ oss. Hursomhelst, skivan trycktes upp i 500 ex. och vi arrangerade ett release-party.

Vi gjorde lite ströspelningar hĂ€r och dĂ€r, men det Ă€r vĂ€l en överdrift att sĂ€ga att vi ”slog igenom” med denna debut. Vi var dock stolta över vad vi Ă„stadkommit och WaW Ă€r en bra bild av hur vi lĂ€t just dĂ„.

Micke upplevde under denna period att bandlivet tog mer energi Àn han hade att ge, och valde att lÀmna oss. In kom Niklas Klaar, Kubben, som tillförde en mycket vass och kompetent elgitarr och en vÀldigt stor mage. Detta ledde till att Krillan fick lÀmna livet som leadguitarist och bli komp-dito. Det Àr Kubben som spelar pÄ WaW.

Sen vete fasen vad vi gjorde, men antagligen nötte vi pĂ„, eller ”gnuggade” som det heter inom fotbollen. Det Ă€r ju sĂ„ med oss att om det Ă€r nĂ„got vi Ă€r bra pĂ„ sĂ„ Ă€r det att tjurskalligt fortsĂ€tta hĂ„lla pĂ„ med det vi hĂ„ller pĂ„ med. Lite som Grateful Dead vars talang till stor del var att hĂ„lla pĂ„ sĂ„ lĂ€nge att folk helt enkelt inte blev av med dem. Kanske beror det pĂ„ att vi Ă€r mer ”arbetare” Ă€n ”musiker” och Ă€r det rep sĂ„ Ă€r det rep, som att gĂ„ till jobbet, typ. Kubben var med oss i ett drygt Ă„r. Han visade oss vad bluesbaserad rock Ă€r för nĂ„got, och han lĂ€rde oss att musik inte behöver vara konstigare Ă€n att ”de e ju bara att spela lite de”. Hursomhelst sĂ„ var hans ganska sorglösa attityd till musiken nĂ„got som inte alltid gick ihop med Packets arbetsmoral sĂ„ vi skildes, men tycker fortfarande om varandra. Under en tid var vi Ă„terigen en gitarr kort. SĂ„ hĂ€nde det sig dĂ„ att Björn och Fredde var pĂ„ soptippen för att slĂ€nga lite skrĂ€p, och dĂ€r stötte man ihop med Foppa. Foppa var en gammal kollega till dem och dessutom, vilket passade fint, klassiskt skolad gitarrist utan arbete. Han erbjöds en plats i bandet och fick omgĂ„ende skola om sig till chicken picker. Det har tagit lite tid, men Foppa Ă€r grymt musikalisk och smĂ„nigom har han hittat in till vĂ„r musik. Ja, dĂ„ var alla gubbar i dagens laguppstĂ€llning pĂ„ plats.

Vi bytte replokal ocksÄ! Kanske Àr det viktig information, kanske inte. Vi flyttade in i Fjellis syrras hunddagis (dÀrav The Doghouse) och började naturligtvis omgÄende med att bygga om vardagsrummet dÀr till repa/studio.
Inspelningen av Songs from the Doghouse började som en idé om att göra en sjuttiotalare, och hitta ett hus att bo och musicera i. Björn fick tag i en tegelvilla i HerrÀng som Kalle hade hyrt ut till nÄgra polacker. Efter lite förhandlande Äkte Pjotr ut och Packet in. Vi byggde och stuvade om, byggde till, och gjorde en studio av det hela. Kiruna-Björn Pettersson flögs in i pyjamas och allt och vi satte igÄng. Veckan vi tillbringade dÀr innehöll lika delar musik och gemenskap och blev allt vi hoppats pÄ. Det kÀnns som om lite av den atmosfÀr vi hade dÀr har fastnat pÄ skivan. Kiruna-Björn och John hade ett bottenlöst tÄlamod med vÄra stÀndiga klantigheter, och vi stod ut med deras bottenlösa professionalitet. A perfect match helt enkelt.

SĂ„ stĂ„r vi nu idag med en skiva som vi Ă€r vĂ€ldigt stolta med och ett band som trotsar tyngdlagen. Vi tror att om man vill nĂ„got tillrĂ€ckligt mycket, Ă€r beredd att jobba en smula pĂ„ det, skiter i vad som Ă€r rimligt och alltid ser till att det finns kaffebröd till fikat, ja dĂ„ Ă€r det mesta möjligt. Storyn om Sixpack Holiday Ă€r sju Ă„r men den har precis börjat. ÄndĂ„ har vi redan varit med om mer Ă€n de flesta band kan drömma om. Snart kommer vi att uppleva nĂ„got ingen av oss trodde var möjligt. Vad det blir vet man inte, men sĂ„ har det varit frĂ„n början och vi börjar vĂ€nja oss. OvĂ€ntade positiva överraskningar fĂ„r vĂ€l ses som en del av jobbet.

I butiken:
Songs From The Doghouse
 
Recensioner:
Songs From The Doghouse Songs From The Doghouse
Recenseras av Rune HĂ€ger
Läs mer
 
Nyheter:
[2014-03-14] Sixpack Holiday i Skavlan
[2008-11-06] Sixpack och en CD
 
 Länkar:
Officiell websida
MySpace
Spotify
 


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida Àr designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.