Rootsy logo  
Rootsy logo

Artist
Makeba, Miriam

Följande intervju gjordes i samband med utgivningen av albumet ”Homeland” (2000).

Miriam Makeba vevar upp bilrutan för att höra mig bättre i mobiltelefonen. Hon är på väg i en taxi genom Paris, där den sydafrikanska Divan befinner sig för att repetera inför en ny turné i Europa och USA. Anledningen till både telefonsamtalet och turnén är albumet ”Homeland” – hennes första sen hon för 10 år sen återvände hem till Sydafrika. Ännu längre tillbaka får man gå om man vill höra ett lika välproducerat album med sångerskan Miriam Makeba.

Ansvarig för produktionen är Cedric Samson, som tidigare bland annat samarbetat med sydafrikanske trumpetaren Hugh Masekela.

- Idén var hans. En dag kom Samson och sa att han ville göra en skiva med mig, berättar Makeba. Gärna, svarade jag, om du har pengar. För jag har inga. Vi kom överens om att bara vi hittade en finansiär så skulle vi spela in en skiva tillsammans.

”Homeland” är som en musikalisk självbiografi, en sammanfattning av Miriam Makebas liv. Här finns typisk sydafrikansk sång, jazz, soul, pop och annan afromusik. Makeba sjunger på engelska och flera afrikanska språk. Även när texterna inte är skrivna av henne verkar de ändå handla om henne.

– Jag har ingen speciell stil utan handplockar sånger från alla genrer. Melodierna ska vara vackra och texterna ha något väsentligt att säga om livet. In time, som avslutar albumet, är den sång som står närmast mig själv. Den handlar om en gammal människa som ser tillbaka på sitt liv och inte ångrar någonting.

– Jag sjunger om händelser och människor jag bryr mig om, säger gammelmormor Miriam och berättar att hennes barnbarn, Zenzi Lee, skrivit texten till titelsången. Om Lindelani, ett barnbarnsbarn, handlar en annan sång.

– Barnen bryr jag mig allra mest om. De är viktigast av allt. De unga ska ju ta vid efter oss. De är världens framtid.

Dessutom innehåller albumet ännu en inspelning av ”Pata Pata”.

– Ja, nästan suckar Makeba. Första gången jag sjöng in ”Pata Pata” var 1956 i Sydafrika, andra gången 1967 i USA. Sen dess har jag gjort flera nyinspelningar.

– Det var musikerna som undrade om vi inte kunde spela den. Nej, sa jag, inte den gamla låten! Men vi spelade in den live i studion, alla på en gång, precis som när vi spelar låten på scen. Det blev ju bra.

Från 1959 och drygt 30 år framåt levde Miriam Makeba utanför hemlandet, i USA och Guinea. Var det inte märkligt att återvända till Johannesburg efter alla dessa år?

– Nej, det kändes alldeles naturligt, helt självklart.

– Jag har aldrig varit hemifrån, säger hon. Hemma har alltid varit hemma för mig. Fysiskt levde jag i exil, men psykiskt var jag kvar i Sydafrika.

Under alla åren i exil var Miriam Makeba en turnerande ambassadör för det svarta Sydafrika, en sjungande politiker. Hon informerade om och propagerade mot den vita regimen i Sydafrika. Bland annat talade hon inför FN:s generalförsamling. Men mot benämningen ”sjungande politiker” protesterar Makeba.

– Först och främst är jag människa – sen artist. Någon politiker har jag aldrig varit.

– Folk frågade hur det var i Sydafrika och jag svarade. Jag sa att apartheid var ett förskräckligt politiskt system. Det betyder inte att jag blev politiker. Det jag sa var inte politik utan sanningen.

– Åsikterna väckte uppmärksamhet på 60- och 70-talen. Idag är de självklarheter. Inte ens i Sydafrika finns det någon som inte håller med mig. Man kan fråga vilken vit sydafrikan som helst – alla var emot apartheid.

– Vart tog apartheidanhängarna vägen? undrar Miriam Makeba.

Bengt Eriksson
Intervjun har tidigare varit publicerad i Göteborgs Posten

Recensioner:
Live at Berns´ salonger, Stockholm, Sweden, 1966 Live at Berns´ salonger, Stockholm, Sweden, 1966
Recenseras av Bengt Eriksson
Läs mer
 
Världsmusiktoppen enligt Bengt Eriksson:
arkivet: Live at Berns´ salonger, Stockholm, Sweden, 1966
 
Nyheter:
[2008-11-10] Miriam Makeba er død, 76 år
 
 Länkar:
Speciell nätsida för inspelningen från Berns
African Music Encyclopedia
Leopardmannens afrikanska musikguide
Afropop World Wide
 


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.