Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Slynglar från North Carolina spelar Jackass bluegrass
Av Ola Karlsson

Det här bandet är så tufft att det borde vara förbjudet. Old Crow Medicine Show är ett gäng slynglar från North Carolina, som ser ut som Jackass-gänget men som spelar roots, bluegrass, folk, oldtimeycountry och lite blues så det sprutar i sågspånen. Allt framfört med punkattityd och lagom delar respektlöshet och kärlek till traditionerna. Med sin helakustiska sättning rockar de hårdare än de flesta rockband ens vågar tänka. Det självbetitlade albumet (ute på Nettwerk), som mycket väl kan mycket vara årets coolaste debut, är ett veritabelt showcase över hur kort avstånd det i själva verket är mellan punk och country, nytt och gammalt, hårt och mjukt. Ketch Secor berättar för Ola Karlsson.

Bandets sångare och fiolspelare visar sig vara en uppsluppen och pratglad filur som, trots att han är nyvaken, är exalterad över sin första svenska intervju.

”Som de flesta i vår generation, vi är alla födda 1976, är vi upväxta med punk och hårdrock och vi upptäckte folk och countrymusiken förhållandevis sent. Det var när jag såg Bob Dylan på tv som jag insåg vad det handlade om, vilken kraft och vilket otroligt starkt uttryck det finns i den här musiken. Alla medlemmar i bandet kommer fårn olika delar av USA och det som fördes oss samman var dels kärleken till musiken, men också att vi hade både känslan och det tekniska kunnandet att uttrycka det vi ville.”

Bandets repertoar inriktar sig först och främst på sånger hämtade från innan andra världskriget, en tämligen outtömlig skatt, till och med om man som Old Crow Medicine Show väljer låtar som inte är de mest uppenbara (bortsett från en strålande, och alldeles egen tolkning av C.C Rider). Men de egna låtarna smälter in förvånansvärt väl i det äldre materialet, enligt Ketch av ett alldeles särskilt skäl.

” Man måste vara snabb som en tjuv om natten när det gäller låtskrivande i den här traditionen. Om Keith Richards och grabbarna snodde sina riff från Muddy Waters och Robert Johnson grävde vi helt enkelt lite djupare för att kunna göra våra ripoffs. Det som är intressant är ju att det inte är så stor skillnad; det finns en stor dos av nutid även i de gamla låtarna, något som både är relevant idag och som låter sant i våra öron, samtidigt som vi, med vår kunskap om vår historia kan berätta något med perspektiv, fast med en modern knorr. Ta en låt som C.C Rider t.ex. Få vet vad den egentligen handlar om, ändå har den överlevt i över 80 år. Därför att det finns något i den som låter sant, och som inte har några tidsbegränsningar.”

Det som imponerar mest på Old Crow Medicines Shows debut är, förutom låtvalet och den vitala energin, den spontanitet och explosiva spelglädje bandet visar upp. Det finns en ganska enkel förklaring till detta, menar Ketch:

”Vi är först och främst gatumusikanter, som vill spela, var och när som helst. David Rawlins (Gillian Welchs partner), som producerade plattan förstod direkt vad det handlade om och lyckades fånga vår närvaro och vårt sound på pricken. Det är så här vi kommer att låta när vi står på gathörnen i Stockholm och Göteborg och Malmö nästa sommar (skratt). Vi vill spela och vi vill att folk ska få höra oss spela. Det är ju också ganska tacksamt med det format vi har, att bara ställa sig rakt upp och ner och ge folket något genuint och samtidigt spännande.”

Det verkar onekligen som om bandet är ute på nån sorts mission.

”Min mission är att kunna ha en karriär i den här branschen”, säger Ketch och skrockar. ”Men vi har väl på sätt och vis på en mission med vår musik; att kanske kunna vara det där ljuset som brinner i ditt vardagsrum en mörk natt, att kanske kunna vara soundtracket till ditt förflutna, att kanske genom vår musik i tuffa tider kunna bringa lite tröst i den värme som finns i våra rötter. Det må låta pretto, men man ska inte underskatta musikens kraft. Jag menar, se på era egna nya världsstjärnor, The Hives. När jag ser dem ser jag inte ett tufft rockband, jag ser ett gammalt stringband, eller ett gäng bluesgubbar. Du ska se att de inom fem år har gjort en akustisk rotsplatta. Skriv det, och ring mig om fem år ska vi se att jag har rätt.”


Läs mer om Old Crow Medicine Show


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.