Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Bäst just nu – December 2021
Av Lars Svensson

Iiris Viljanen; En finsk jul,Teg Publishing

En julskiva glädjande befriad från de sedvanliga dängorna om att komma hem till jul, stilla nätter och vita jular. Viljanen sjunger både på svenska och finska i en andlös version av ”Härlig är jorden”. Mest tagen blir jag av ”Brevväxlingar”. Hälften av materialet är egna instrumentala kompositioner som visar att hon också är en utmärkt pianist. Missa inte.

George Ensle,; Be a Better Me, BuffBunny

George Ensle från Texas med 15 album i sitt CV har bland annat turnerat tillsammans med Nanci Griffith. ”Be a Better Me” innehåller elva låtar varav tio skrivna av Ensle själv. Story telling sånger av hög kvalitet där särskilt ”The Unknown Soldier” glänser. Kompet är helt akustiskt. Gillar ni Tom Rush så kommer ni att tycka om det här albumet.

Nils Pilerot; Blått, Kning Disk

Jo visst är det lätt att i förstone tro sig höra John Holm, men ganska snabbt växer här fram en samling låtar som gör mig nyfiken. Det här är Pilerots första fullängdare. Jag vill höra mer av honom.

Kaja & Tetra; Midvintervaka – Vintra solstico, Kakafon Records

Hämtar sitt material från flera världsdelar, vilket har bidragit till ett eklektiskt och spännande album. Imponerande sång och instrumentalinsatser. Den skiva jag lyssnar mest på just nu.

Annie Keating; Bristol County Tides, Egen utgivning ?

Anne Keating släppte 2018 en EP med ett knippe utsökta egna låtar som klätts i akustiska arrangemang. Nu är hon tillbaka med en ett album med en tyngre ljudbild där elgitarr och, inte minst, orgel dominerar. Arrangemangen är dovare liksom texterna mörkare och påminner en del om Lucinda Williams. Mycket bra med andra ord även om albumet hade vunnit på färre låtar

Robert Plant/Allison Krauss; Raise the Roof, Warner

Jag trodde inte att paret Plant och Krauss skulle lyckas med att överträffa ”Rising Sand”, men jag faller till föga: årets album. Ett lyckosamt drag att undersöka Robert Plants anglosaxiska musikaliska bakgrund. Undrar förresten om hen som sålde in layouten till albumet jobbar kvar…

Marco R. Wagner; Back to the Plow, Several Records

Det är märkligt hur mycket musik som produceras och fortfarande ges ut i fysiskt format, och hur många som trots att de gör musik av mycket hög kvalitet går under radarn och förblir okända för den stora publiken. Marco R. Wagners ”Back to the Plow” är hans sjunde album och här finns en samling egna låtar där särskilt den melodiösa ”In the Middle of the Night” fastnar.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.