Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Carson McHone på HEIM i Östersund 28 april 2019
Av Christer B. Jarlås

Sedan nästan en vecka har Carson McHone och hennes band varit på sin första turné någonsin runt i Norden. Carson har med sig ett erfaret band där hon själv sjunger och växlar mellan akustisk och elgitarr, gitarristen Andy Biunculli körar och rytmsektionen är basisten Brenton Kim och trummisen Andrew Collberg. Det låter riktigt tight och bra om dem.

Jag möter bandet i Östersund på det lilla men mycket mysiga mattemplet HEIM. Bandet står i ett hörn och ett knappt trettiotal besökare sitter vid borden. Det första som slår mig är Carsons röst, den har en sån kraft. Fia, countryälskare som driver HEIM, säger att den påminner om en ung Emmylou Harris, och Fia som har en dotter döpt till just Emmylou och är god vän med Emmylous gitarrist Will Kimbrough vet nog vad hon talar om. Jag blir förtjust i hur Carson använder rösten till att berätta sina historier, rösten är så närvarande i texternas berättelser. Det andra som slår mig är hur otroligt bra bandet är oavsett de finstämda låtarna eller de något snabbare. Sedan är det variationen.

Countrykännaren Magnus Eriksson, här på Rootsy.nu, påtalar ofta, om jag förstått honom rätt, hur mycket countrymusiken alltid i alla tider hämtat in influenser utifrån utan att för den skull upphöra att vara country. Carson McHone är i vart fall ett lysande exempel på det - även om hon själv inte tycker att hon gör enbart countrysånger.
Vi får låtar som spänner över ett ganska brett register. Det är finstämda ballader, det är singersongwiter, det är pop och det är klassisk country. Allt blir en sömlös genomförd helhet. Det är lika naturligt när Carson hänger på sig munspelet som när det blir kvidande kärleksballader.

I vår har har Carson McHone tagit plats på den brittiska countrylistans Topp 20 och hennes senaste album utsågs av Rolling Stone till ett av 2018 års bästa. Albumet ”Carousel” har 2019 släppts i Europa. Nu gör Carson med sitt band hela 22 spelningar i månadsskiftet april-maj i Sverige, Norge och Danmark. Trots sin ringa ålder, i dag är hon 26, är hon nästan en veteran på scenerna i hemstaden. Sedan hon var 17 år har hon regelbundet spelat på barerna runt Austin.
Carson McHone skivdebuterade 2015 med plattan »Goodluck Man« ,som fick ett strålande mottagande lokalt, vilket ledde till turnéer utanför Texas och spelningar med artister som Shakey Graves, Gary Clark, Jr. och Joe Pug. Hon mötte en ny publik och utvecklades ytterligare som artist.

Nya albumet »Carousel« speglar hennes utveckling och McHone har vuxit som låtskrivare på ett alldeles remarkabelt sätt. ”Carousel” tar förstås en stor plats bland de låtar som framförs. Men i publiken finns det även folk som önskar äldre låtar som också spelas.

Bland kvällen favoriter finns »Dram Shop Gal«, »Good Time Daddy Blues« och den äldre låt som de flesta fastnat för, den eviga historien i »Maybe They're Just Really Good Friends« . Det kändes som att de flesta nog aldrig hade hört hennes låtar innan men efteråt fått en ny stor favorit.

När kvällen är slut är vi alla imponerande. Carson McHone är country av en klass som inte turnerar runt i Sverige så ofta. Hon är bättre och mångsidigare än duktiga namn som Whitney Rose och Zephaniah OHora. Kanske inte lika rockig som Sarah Shook och inte lika poppig som Sam Outlaw. Carson McHone är så bra att det skulle förvåna mycket om inte nästa turné kommer att gå till mycket större scener. Om ni gillar country bör ni nog inte missa den här chansen för den kommer knappast åter...


Turnéplanens kvarvarande spelningar:

Maj
2- TRONDHEIM
MOSKUS
3- DRAMMEN
PAPIRHUSET
4- BØ I TELEMARK
BULL INN
5- OSLO
POKALEN
7- HULTSFRED
HULINGEN
8- KRISTINEHAMN
MASTMAGASINET
9- HALMSTAD
VINYL
10- KRISTIANSTAD
KULTURKVARTERET
11- HÖGANÄS
GARAGE
12 KÖPENHAMN/FREDERIKSBERG
BARTOF STATION
14 - UPPSALA
KLUBB UFFE
15- STOCKHOLM
TWANG
16 - ÖREBRO
CLARION
17 -FALKENBERG
GRAND
18 - MALMÖ
FOLK Å ROCK

Läs mer om McHone, Carson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.