Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Sarah Klang på Storsjöyran i Östersund 28 juli
Av Christer B. Jarlås

Sarah Klang har ett mäktigt spelschema när hon gör sitt livs första sommarturné 2018. Det är inte konstigt att alla vill ha besök av årets hetaste debutant. Totalt 25 spelningar från slutet av maj till slutet av augusti och Storsjöyran kommer som nummer 17 i raden. Och utöver Yran dyker hon upp på viktiga festivaler som Queens Of Pop, Way Out West, Malmöfestivalen, Musikens Makt och Popaganda bland mycket annat.

Till tonerna av Beach Boys »God only knows« kliver Sarah Klang och hennes band in på scenen. De är först på Badhusparkens scen på Yrans andra dag. Det är ganska glest när de börjar och väldigt mycket folk när de slutar. Ziggy Marley håller reggaeparty på Stortorget samtidigt. Scenen är iklädd buketter av röda och rosa rosor på monitorer, podium och lite överallt, bandet bär matchande kläder med boots, vita t-shirts och bruna westernskjortor i manchester och Sarah har en väldigt romantisk och vacker klänning och är barfota i värmen. Väldigt estetiskt och väldigt medvetet.

Låtlistan utgörs givetvis av hennes hyllade debutalbum ”Love In The Milky Way” i snygga arrangemang. Bandet under hennes låtskrivarkumpan Kevin Andersson på gitarr surfar med fint på vågorna som följer den mäktiga rösten. Sarah sjunger med en röst som väldigt ofta får spontana applåder mitt i låtarna.

Sångerna är vackra och tidlösa och rör sig fritt inom den genre som brukar kallas americana. Men här är det lika mycket storslagen amerikansk 1960-talsschlager som välarrangerad country. Det är stundtals så njutbart där nere vid Storsjöns strand att det blir lite tillbaka till verkligheten när vi längst fram ser hur Sarah då och då lägger in och tar ut snus i smyg. Och just det där snuset gör henne lite mer mänsklig mitt i allt det nästans filmiska.

Det är en väldigt vacker konsert. Och lite speciellt då Sarahs pojkvän Emil Karlsson; för kvällen på percussion, normalt trummis med Ellen Sundberg och Grande Roses bland andra, är på hemmaplan. Något som också Magnus Carlsson lyfter fram på Stortorget efter midnatt när Sarah Klang gästar hans soulparty: ” Här kommer en tjej, hon kommer från Göteborg men hon har precis som jag funnit kärleken här i Jämtland” och sedan rör de två igång alla vädergudar med en glödande version av ”Always On My Mind” som sedan under natten öppnar himlen som bjuder på regn och åska efter denna torra sommar när hela Jämtland stått i lågor.

Sarah Klang låter sångerna tala och säger inte så mycket mellan dem annat än att hon tackar alla som kommit och lyssnat flera gånger. Och det blir ett avskalat extranummer när hon och pianisten ensamma avslutar en gripande och stark konsert utan en enda svag låt.

2018 är Sarah Klangs år. Har ni inte upplevt henne och hennes fina band live så se till att göra det. Bättre blir det inte

Läs mer om Klang Sarah


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.