Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Konsert: Jason Isbell & The 400 Unit, Münchenbryggeriet, Stockholm, 12/11 2017
Av Mark Andersson

En får ta det goda med det onda. Det är enkelt i fallet Jason Isbell, där också anmärkningarna är av njutbar karaktär.

En låtlista som är lös i fogarna resulterar stundtals i mindre välkomna bortfall (»Molotov« kan aldrig ersätta »Decoration day«, och »Super 8« är ett klent substitut för nästan vad som helst), men det går å andra sidan inte heller att beklaga att Jason Isbell är på sitt allra mest rockiga humör.

Från Münchenbryggeriets scen bjuder The 400 Unit på en stundtals öronbedövande gitarrbuffé, lika delikat i rappa explosioner som »Cumberland gap« och »Hope the high road«, som det förnämligt utdragna Drive-by Truckers örhänget »Never gonna change«.

Det ger en klart mer burdus inramning än sist, men så är budskapet här också mer drastiskt angeläget. Det skakiga världsläget färgar låtvalen (»White man’s world«, »Anxiety«, avslutningen med en blytung tolkning av Neil Youngs »Ohio«), men Isbell är också lyhörd nog att inte låta utbrotten övergå i rent plakatviftande.

Tvärtom är det här en välbalanserad tillställning, med musikalisk spännvidd och breda känslospel. Fint återhållna »Different days«, »Speedtrap town«, »If we were vampires«, och alltid lika välkomna obligatoriet »Cover me up« är mer än bara andningspauser mellan urblåsningarna. Istället lyfter de med kännbar slagkraft själva kärnan i Isbells konstnärskap — mänsklig närhet, samvaro, och den slitstarka läkekraft som bor däri.

Mark Andersson

Tidigare publicerad på www.markandersson.se

Läs mer om Isbell, Jason


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.