Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Ellen Sundberg Debaser 11/2
Av Ernst A. Borg

Jag lyckades, till min stora förtret, missa alla de spelningar det jämtländska stjärnskottet Ellen Sundberg gav i Stockholm under 2016. Men nu fick jag äntligen in datumet i kalendern och lördagen den 11/2 blev det till slut dags. Jag ställde mig förväntansfullt framför scenen på Debaser för att äntligen se den konsert jag så länge sett fram emot.

Ellen Sundberg har redan efter tre album tagit sig in som mångas, inklusive min egen, favorit när det kommer till svenska akter inom den genre vi kallar Americana. Hennes senaste alster, ”Cigarette Secrets” hamnade högt upp på min lista över år 2016 bästa album.

Det var självfallet mycket material från den senaste skivan som stod i centrum, men det slängdes även på ett handfull spår från föregående album. Med låtar som ”Radio Shadow”, ”Favorite Town”, ”Vägen är lång” och titelspåret från senaste skivan ”Cigarette Secrets” visade Ellen Sundberg, tillsammans med sitt rykande heta band, hur den här genren är menad att spelas. Det är ärligt, välsjunget, välskrivet och ruskigt medryckande.

Hon är blott 23 år gammal och har därmed en stor portion av karriären framför sig, vilket bådar gott för svenskt musikliv som håller sig en bit bort från laptops och trummaskiner. Jag vill inte låta alltför bakåtsträvande, men det finns något genuint uppfriskande med musik spelad på några gitarrer matade in i gamla Fender-stärkare och ett hederligt trumset. Inget knussel och helt i min smak

Läs mer om Sundberg, Ellen


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.