Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Doug Seegers i Ådalen
Av Peter Söderlind

Det råder ingen tvekan. Doug Seegers tar sin musik ytterligare en nivå och han är definitivt här för att stanna. Hemma i lugnet efter de två konserter han genomförde den 23 februari så börjar det som hände att hinna ikapp eftertanken.

Backar tillbaka till sommaren 2014 då Doug var ute på sin första turné och kom till den lilla byn Nyhamn i Ådalen. Det blev två spelningar denna sommardag, den första utanför Ica Rosen i Nyland för ca 400 personer, den andra på Mariebergsgården i Nyhamn för nästan lika många. Spelningarna talar man om idag som legendariska. Där och då startade en förälskelse mellan Doug och Ådalen.

Morgonen efter spelningarna 2014 berättar Doug om hur mycket han gillar att spela för barn. Den stunden glömmer jag aldrig. Det är också den händelsen på vår veranda intill Ångermanälven i Sandslån som skapar grund för nästa kapitel om Doug i området. Tillsammans med engagerade lärare på Nylandsskolan och med musikläraren Johan Lindström som huvudaktör så drar vi igång. Så fort jag genom Rootsy Music Ådalen accepterat att ta Doug till Bollsta Folkets Hus tog jag kontakt med skolan som direkt klargjorde att man ville vara med.

Flyttar fram tiden till dags dato. Doug har än en gång lämnat Ådalen och Höga Kusten med många bultande hjärtan kvar, många öron som gång efter gång återvänder till det vi nyligen var med om. Det blev succe igen.

Lunchtid den 23 februari 2016. Samtliga elever på Nylandsskolan satte sig ned i gymnastiksalen. Pernilla, min hustru tar hand om Doug innan det är dags. Framme vid ett fotbollsmål satt Johan och gjorde de sista justeringarna med ljudet. Barnens förväntan var total. Att sedan den lokala tidningen riggat för livesändning och skapat ett litet intervjubord med mikrofon, gjorde händelsen än mer pirrig. Det var kameror, stativ och sladdar lite överallt. Under tiden som undertecknad pratade om Doug och countrymusik i sändningen så gjorde Doug entré. Eleverna sjunger tre sånger och därefter sjunger Doug tre. Avskedet blir storslaget. Doug blir omsvärmad av alla elever och får avsluta med autografskrivning som förmodligen inkräktade en smula på annan lektionstid. Ur min synvinkel var detta dock en lektion om någon, bara väldigt annorlunda. Detta var dagen då countrymusiken kom till Nylandsskolan. Dagen då några svenska visor kom till Doug.

Kvällen fortsatte sedan med Dougs andra konsert i Bollstabruk som ligger några kilometer bort från skolan. ”Bollstabruk, om man skulle översätta det till engelska så skulle det vara Twin Peaks”, sa J.P. Harris från Nashville som spelade på samma ställe ifjol. Jag håller med, träindustrin, människorna, naturen. Det ligger något i liknelsen. På ett positivt plan.

Genom spelningen på skolan valde jag att ta upp min dotter Saga på scenen för att berätta kort om att kvällens spelning var dagens andra, och att hon som går på skolan fick väva samman de två spelningarna genom att göra presentationen. Hon gjorde det med bravur trots att nervositeten växte stadigt timmen innan det var dags. Doug själv var helnöjd och signerade dessutom hennes egen gitarr. Den yngre generationen var den röda tråden hela denna dag och kväll, ja även dagen efter med Doug och barnen på lokaltidningens förstasida.


Nu till Dougs prestation med bandet på scenen. Till att börja med vill jag slå fast, det är en än större artist som kommer denna gång. Scenspråket och säkerheten i låtarna vittnar om det. Pratet mellan låtarna vittnar om det. Något väsentligt har hänt. Doug Seegers hör hemma bland de stora, det är inte bara en låt, det är inte bara ett album. Det kan jag med säkerhet säga efter att han spelat några låtar från kommande album som släpps i maj. Bara titellåten från kommande album 'Walking on the edge of the world' fick mig att stå helt fånigt paralyserad. Doug är etablerad som ett stort namn, som en bärare av den country-genre han representerar. Att Doug sedan stundtals ser ut som Hank Williams på scenen lägger till ytterligare en dimension. Tro mina ord. Det här är stort.


Ett fullsatt Bollsta Folkets Hus och Doug Seegers på absolut topp. Ja, den här kvällen blev till ännu ett stort kapitel i historien om Doug och Ådalen. Ja inte bara kvällen, hela dagen. De två spelningarna Doug gjorde sommaren 2014 tillsammans med de två spelningarna den 23 februari står för något som kanske just nu inte riktigt har landat. Klart är att det påverkat många människor och inte minst den yngre publiken genom spelningen på skolan. Musik förenar och kommunicerar. Jag såg det tydligt, många av barnen på skolan som har årskurs 1-6 förstod inte allt Doug sjöng och sa. Doug förstod inget av vad barnen sjöng, men ändå, glädjen dem emellan gick inte att ta miste på. Kommunikationen fungerade fullt ut. Sannerligen en skollektion värd namnet.

Innan våra vägar skildes klappade Doug om mig och ville särskilt tacka för att ha ordnat med spelningen på Nylandsskolan. Det var något han inte hade räknat med på turnén. Men självklart är det ju vi som ska tacka Doug. Nu drar turnen vidare och till sommaren lovade han att återvända till Sverige. Då med ännu mer nytt material med det nya albumet.

Avslutningsvis. Don’t laugh at me. I’m the cripple on the corner. You pass me on the street. I wouldn’t be beggin’ if I had enough to eat. And don’t think that I don’t notice that our eyes never meet.

Med den låten, Don’t laugh at me, avslutade Doug ensam med sin gitarr, konserten i Bollsta. Ett av de starkaste ögonblicken för mig. Hade gärna hört fler låtar av Doug i detta framförande. Rösten bar hans budskap genom lokalen och rakt in i hjärtat.

För att själv väva ihop säcken för detta äventyr så avslutar jag som Doug fast från det andra hållet. Jag åker till Ica i Nyland och skänker en slant till tiggaren på hörnet, alldeles vid platsen för Dougs allra första spelning här. Låter våra ögon mötas. And I will never laugh at you.

Tack för allt Doug. Välkommen åter.

Sändningen från Nylandsskolan hittar ni här: Doug Seegers på Nylandsskolan.

Läs mer om Seegers, Doug


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.