Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Handsome Family - pistolduell i gryningen?
Av Håkan Olsson

I over 20 år har det strävsamma paret Brett och Rennie Sparks agerat under namnet Handsome Family. Med en beundransvärd konsekvens har de på platta efter platta och turné efter turné fortsatt göra sin egensinniga och höst personliga variant av alt.countrt eller ”gothic amaricana” eller vad man nu vill kalla det. Som droppen urholkar stenen har de sakta men säkert byggt upp en hyggligt stor och ack så trogen publik. Så plötsligt väljer teamet bakom TV-serien True Detective att använda en Handsome Family-låt från 2003 som inledningslåt. ”Far From Any Road” från albumet Singing Bones är ett genialt val och för Handsome Family betydde det en ny och betydligt större publik.

När jag pratar med Rennie Sparks inför deras medverkan på den ambulerande americanafestivale Rolling Rootsy Revue 2015, kommenterar hon True Detective-effekten.

- Det hjälpte oss att hitta en helt ny public och vi är mycket tacksamma. Vi har betydligt mycket mer folk på konserterna och säljer mer skivor än tidigare. Ja, vi har verkligen haft stor glädje av True Detective.

Ändå har True Detective inte ändrat deras liv på något avgörande sätt. Handsome Family hade en väl fungerande karriär redan innan TV-serien och de har fortsatt göra sin grej precis som tidigare. Bara inför en större publik.

I Skandinavien har de alltid trivts. De har varit här åtskilliga gånger och har noterat med lika delar förvåning och förtjusning att deras musik och inte minst de ofta lätt morbida texterna går hem här.

- Våra konserter i Skandinavien har alltid fungerat bra, säger Rennie. Kanske beror det på att folk pratar bättre engelska än de flesta amerikaner? Jag vet inte. Kanske för att ni har andar som lever under stenar och berg? Kanske för att ni alla är långa och vackra men likväl så förunderligt sorgesamma?

True Detective är inte Handsome Familys första kontakt med film- och TV-mediet. 2003 medverkade de med i Searching For The Wrong-Eyed Jesus, Jim Whites fantastiska dokumentärfilm om den amerikanska södern. Det känns som Handsome Family är som skapta för filmmediet och jag frågar Rennie om det finns några fler filmjobb planerade.

- Vi skulle inte tacka nej men det finns inget på bordet just nu. En massa människor vill komma och filma oss på hemmaplan i vår naturliga miljö. Jag tror de förväntar sig att jag ska stycka grisar i en mörk lada eller något liknande. Men för det mesta sitter vi bara i våra pyjamasar och tänker ut låtar. Att tjuvtitta på oss genom fönstret skulle inte vara särskilt spännande. Då och då drar katten in en levande fågel i huset. Det livar upp saker och ting avsevärt.

Rolling Rootsy Revue innebär att Handsome Family ska spela i sju skandinaviska städer på åtta dagar och uppträda, resa och i princip leva dygnet runt med andra artister, musiker och annat löst folk. Vilka är förväntningarna/farhågorna?

- Jag förväntar mig att vi ska ha en stor uppgörelse med minst ett av banden, som får avgöras med pistoler i gryningen eller värjor i skymningen. Jag är rädd för att vi blir tvungna att mörda ett annat band när de sover. Det är en tuff bransch och jag tvivlar på att alla artisterna kommer att överleva det här uppdraget. De svaga måste dö för att de starka ska överleva. Själv kommer jag att sätta eld på mig när vi spelar sista låten.

- Vi kommer att spela två helt nya låtar på de här konserterna, avslutar Rennie Sparks. Den ena handlar om en mycket, mycket, mycket liten häst och den andra om ett misslyckat rånförsök som skedde i närheten av vårt hus i Albuquerque. Fyra personer blev skjutna och bytet var $100 och en låda donuts.

Handsome Family spelar i samtliga RRR-städer.

Läs mer om Handsome Family, The


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.