Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Rayland Baxter längtar till Rolling Rootsy Revue
Av Håkan Olsson

Det är inte ofta en artist man inte ens hört talas om tidigare drabbar en med full styrka. I regel har man fått något tips eller hört någon låt som väckt intresset. Men den här soldränkta lördag eftermiddagen 2012 i Nashville på skivaffären Grimey's parkering slog han knockout på oss i den inte alltför stora publiken - Rayland Baxter. Allt var redan på plats: Låtarna, rösten, närvaron och karisman. Och i bandet fanns pappa Bucky Baxter som spelat med storheter som Bob Dylan, Steve Earle, Ryan Adams och Willy Clay Band.

Baxter hade precis gett ut sitt debutalbum Feathers & Fishhooks på egen hand. De exemplar som fanns på Grimey's tog snabbt slut och när jag hälsade på Rayland efter showen mötte jag en extremt tillbakalutad man som inte riktigt visste vart hans karriär var på väg. Eller om han ens hade någon karriär. Med släpig och bred sydstatsdialekt berättade han att ett större skivbolag var intresserat att släppa Feathers & Fishhooks, men han visste inte säkert. Och så blev det. ATO Records bestämde sig för att satsa på Rayland Baxter.

- Sedan Feathers & Fishhooks släpptes har jag i princip turnerat oavbrutet i två år i USA och Kanada, berättar Rayland när jag nu pratar med honom inför hans spelningar på Rolling Rootsy Revue i Sverige och Norge.

- Förra året var jag till och med i Europa en sväng med min vän och granne Kasey Musgraves. Jag har satt ihop ett suveränt litet band och vi har gjort hundratals gig och bland annat öppnat för artister som Grace Potter, Shakey Graves, Amos Lee, Ms. Lauryn Hill och The Head and the Heart. Och mitt i allt turnerande hittade vi en lucka och spelade i nya plattan Imaginary Man, som släpps den 14 augusti.

Av orsaker som ingen förstår, utom möjligen någon överstrategisk skivbolagsman i New York, gavs Feathers & Fishhooks inte ut i Europa, varken fysiskt eller digitalt. Förrän nu.

- Jag har ingen aning om varför den inte kom ut i Europa, säger Rayland. Men nu finns den i alla fall äntligen att lyssna på på Spotify. Hoppas bara att folk hinner lyssna in sig lite på Feathers & Fishhooks innan Rolling Rootsy Revue. Och jag hoppas och utgår ifrån att Imaginary Man kommer att ges ut i Europa samtidigt som i USA.

Rayland Baxter har som sagt varit i Skandinavien tidigare, men bara i Stockholm och Oslo. När han blev inbjuden till årets upplaga av Rolling Rootsy Revue tvekade han inte en sekund att tacka ja.

- Jag ser verkligen fram emot att se mer av Skandinavien och ska försöka ta till mig så mycket jag kan av den vackra naturen och den imponerande kulturen. Men framför allt ska det bli riktigt kul att möta en ny publik och att få tillbringa en dryg vecka med all de andra artisterna och musikerna. Jag är en stor fan av Doug Seegers och hoppas att jag får skaka hans hand. Och kanske han har en story eller två att berätta.

Rayland Baxter spelar i samtliga RRR-städer och uppträder solo.

Läs mer om Baxter, RayLand


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.