Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Sturgill Simpson, Bryggarsalen, Stockholm
Av Magnus Östnäs

Lika bister som han var under AMA-festivalen i Nashville, där den 36-årigen post-outlawrockaren Sturgill Simpson prisades för Emerging artist of the year, lika jovialisk och fryntlig var han under Europa-turnéns premiär på Bryggarsalen i Stockholm.

”Vi trodde att vi skulle möta tjugo personer som inte hade en aning om vår musik”, sade Nashville-bon Simpson och möttes av högljudda explicita önskemål från en närmast övertänd Bryggarsal.

Förväntningarna är stora på Simpson som levererat en högoktanig platta i ”Metamodern sounds in country music” som är ett slags gordisk knut för country-hipsters: är karln ironisk, dubbelironisk eller är han en litterär schaman?

Jag lutar åt det senare med rader som:
“There's a gateway in our mind that leads somewhere out there beyond this plane.
Where reptile aliens made of light cut you open and pull out all your pain.”

Sjunget med den mest ombonade baryton-stämman sedan Waylon Jennings. Det är retro och det är postmodernt bricolage i ljudbild och i berättelserna som växer och ger större djup för varje genomlyssning.

Live är Simpson närmast nonchalant med sin och bandets begåvning. Den estniske gitarristen Laur Joamets är en inget annat än ren sensation. Joamets har en distinkt ton som precisions-skär och formgjuter i samma handpåläggning. Flat-pickin med tung bluesfeeling.

Trumslagaren Miles Miller lägger fina stämmor bakom Sturgill och spelar lyhört och ekonomiskt tillsammans med basisten Kevin Black som när han släpps loss från SJ-basen uppvisar ett gediget groove.

På Bryggarsalen tar Sturgill och bandet oss stundtals ut i en psykadelisk karusell av bluegrass, outlaw-country, Led Zeppelin och honky-tonk. Det är stundtals bland det bästa man kan höra just nu. Stundtals uppträder Simpson lite disträ och bjuder in sig till efterfesten. Sen kommer en magisk version av Farringtons och When In Romes The Promise.

Håll koll på Sturgill Simpson och på vad producenten David Cobb hittar på framöver.

Läs mer om Simpson, Sturgill


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.