Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Doug Seegers på Höga Kusten
Av Peter Söderlind

När det vid femton-tiden hade samlats säkerligen åttahundra personer utanför Ica Rosen i Nyland den 16 juli, så berodde det inte på extrapris på hushållspapper eller nybakat och frasigt bröd som sprider sin väldoft i butiken. Det var istället en gatumusikant vid parkeringen som alla kommit dit för att se och lyssna på. Det var därför vi upplevde en folksamling och en biltrafik av sällan skådat slag i detta lilla samhälle.

Doug Seegers, en man vars historia ni läst om massor av gånger och vars historia hänför oss. Det var honom man hade samlats för att få lyssna på och för att få träffa.

Denne man berör, han fascinerar, och inte minst så vill man höra honom live. Doug funderade själv över situationen när vi åt middag innan kvällens konsert, vad är det som skapar detta intresse? Det måste finnas något bakom medias genomslagskraft.

Självklart är det så att Dougs historia, om hur han som hemlös gatumusiker i Nashville, visserligen med en tidigare musikkarriär bakom sig, skapar en framgångssaga. Doug är dessutom en duktig musiker och agerar mycket skickligt på scen. Det är en fullblods countryartist, en mycket ödmjuk och mänsklig sådan. Vi får ju också genom denna turne chansen att uppleva ett unikt artistgenombrott. Det var en extra kick att höra Doug sjunga några av Hank Williams låtar, tänkte på att han studtals både låter och ser ut som legenden själv.

Doug är älskad och han älskar tillbaka. Det syns. Jag såg det tydligt när han satt och signerade sina skivor. Det är äkta och innerligt.

Kanske är det så att Dougs människosyn lyser igenom utan att han behöver förklara den, den bara känns. När vi talade om Dougs framträdande på Allsång på Skansen, och han i soffan ville kunna se programmet så kändes det besvärande men nödvändigt att berätta om den ljudmiss som uppstod med den mikrofon som störde i bakgrunden.

Dougs första kommentar var tveklös gällande det omskrivna misstaget: 'oh, I feel sorry for the technician'. Det är i högsta grad mänskligt att begå misstag, och det värmer mitt hjärta att den som berördes mest av detta omskrivna misstag uttalar sig så. Doug vet alltför väl vad det innebär att misslyckas, han vet också värdet av att inte döma. Det synsättet, just det synsättet på medmänniskor önskar jag att vi hade mer av. Det måste vara det man menar med att bygga ett varmare samhälle. Vi kommer aldrig ifrån att misstag begås. Tack Doug, jag behövde den vinklingen. Jag är fullständigt övertygad att det är dessa icke-dömande värderingar som ligger till grund för allt gällande Doug, både på gott och ont för honom själv. Man får tycka vad man vill om detta synsätt, min sympatisering med Dougs är bergfast.

Vi befinner oss i Höga Kusten men kvällens konsert skulle inte ske på några av de kända ortsnamnen i området. En liten by som ligger vackert beläget vid Ångermanälven och heter Nyhamn (Newport på engelska) skulle stå värd för konserten på Mariebergsgården.

Köja-Mariebergs Lokalhistoriska Förening och Mariebergs Folkets Hus gick ihop och skapade Nyhamn Newport Festival med huvudnumret Doug Seegers. Ellen Sundberg med sitt suveräna band och avslutningsvis det legendariska lokalbandet Great Hansson gjorde denna festival till en stor succe som sedan länge var utsålt. Dougs framträdande talas det varmt om i byarna så här dagarna efter och det är befogat att redan nu kalla Nyhamn Newport Festival 2014 för legendarisk. Det är med stolthet man kan säga att jag var där. Vi ser i och med detta även vikten av engagerade byar på landsbygden och att de levererar med mycket hög kvalitet.

Initiativtagare Anders Högström har skapat en årligt återkommande festival tillsammans med dessa båda föreningar. Många ser redan nu fram emot nästa års arrangemang. Nyhamn Newport Festival 2015.

Anders och jag offentliggjorde under kvällen att detta var ett startskott även för Rootsy Live Höga Kusten. Vi hoppas och tror att det finns ett behov fler konserter framöver.

Doug trivdes i området. Efter en båttur på älven tidigare under dan säger han med blicken riktad mot älvstranden att det värsta med att turnera som han gör är att man måste åka vidare igen direkt på morgonen.

Det blev en sen natt och Doug och hans son Jake kunde inte sluta att fascineras av den ljusa norrlandsnatten med utsikt från Sandslån ut mot den havsvik där ångermanälven möter havet. I'm going down to the river, för mig sker det just här.

Doug avslutade vårt samtal efter frukost med att spela en sång på verandan för vår dotter. Han frågade om hon hade velat vara med på konserten och ville ge henne ett eget minne. En gripande sång om en pappa och hans dotter.

Efteråt säger Doug, 'jag gillar att spela på klubbar, konserthallar och barer, men, det finns inget jag gillar mer än att få spela för barn. Jag vill lära mig några barnvisor på svenska tills nästa gång jag besöker Sverige'.

Och visst vill vi det, redan innan denna turne är avslutad så väntar vi på att få honom tillbaka. Fast viktigast av allt är att Doug själv får landa i denna historia, att han får distans och kan tänka igenom sitt liv. Vi finns här.

Läs mer om Seegers, Doug


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.