Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
DVD-tips, del 5
Av Håkan Olsson

Roots Of Cajun & Zydeco Music
Jai eté au bal (I Went to the Dance)

(Brazos Films/Arhoolie, DVD)

Den här 84 minuter långa filmen gjordes redan på åttiotalet och ger en bild av cajun och zydeco och livet i Louisiana som säkerligen inte stämmer längre. På femton år hinner det hända mycket, även i Louisiana även om klockan verkar att gå lite långsammare där. Trots denna lilla reservation är »Jai eté au bal« en helt oemotståndlig film, som varje gång jag ser den förstärker min längtan att åka till »cajun country« i sydvästra Louisiana på långsemester.

Filmen är gjord av skivbolaget Arhoolies ägare Chris Strachwitz tillsammans med Les Blank & Maureen Gosling, ett team som uppenbarligen redan innan filmningen var extremt kunniga och pålästa. Infallsvinkeln är seriös, det handlar nästan uteslutande om musiken och den behandlas på ett synnerligen seriöst sätt. Men tack vare alla de fantastiskt färgstärka personer som som figurerar i filmen blir det aldrig torrt. Långt ifrån.

Intervjuer och liveinslag med storheter som Clifton Chenier, Queen Ida, Rockin’ Sidney, Balfa Brothers, D.L. Menard, Michael Doucet & Beausoleil, Boozoo Chavis och många andra varvas med historiska inslag om pionjärer som Joe Falcon, Amede Ardoin och Iry Lejeune. Ljud- och bildkvalitet är kanske inte alltid den ultimata, men det är helt likgiltigt när musiken kommer igenom med den enorma kraft som den gör här. En kraft som som så lätt försvinner när cajun- och zydecomusiker hamnar i inspelningsstudior. Men här är de fångade i rätt miljö och det blir bara så oerhört bra.

Rätt miljö, ja…»Jai eté au bal« handlar som sagt ganska strikt om musik. Ändå är det bilderna av det landskap och de miljöerna där musiken skapas som gör längtan att resa till Eunice, Lafayette och Opelousas så stark. Tänk att tillbringa en kväll på Fred’s Lounge i Mamou (om det nu finns kvar) med en rejäl laddning »crawfish boil«, några kalla pilsner och ett hett cajunband på scenen. Det hade varit något! Men om nu pengarna och tiden inte räcker till det så är den här DVD:n inte så dum heller.

DVD-versionen av »Jai eté au bal« gavs ut 2002 av Arhoolie och om inte annat går den att beställa från www.arhoolie.com.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.