Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Butik, glassbar eller rockklubb?
Av Rune Häger

De senaste tre-fyra veckorna har jag tittat in på Malmös nya heta rockcafé.

Det är egentligen en skivbutik som heter Folk & Rock, men folk har ju slutat köpa rock på CD, så nu får vi se den som café, glassbar, lunchfik eller vad vi vill. Själv ser jag den, skivbutiken alltså, som stans bästa rockklubb.

Inget annat ställe i hela Malmö kan ju skryta med att ha livemusik varenda vecka både med blytunga världsnamn och svenska band på väg att bli något.

Jag har sett till exempel mannen bakom låtar som Wild Thing och Angels of the Morning, Chip Taylor, och en levande legend som jag aldrig hade hört talas om, David Olney. Och häromkvällen såg jag ett band från Kiruna som borde spela här oftare, det är ju bara 185 mil att köra. Bandet heter Frida & The Coolants och så mycket bättre blir det sällan en vanlig torsdagskväll på ett rockcafé, eller vad det är. De här norrlänningarna fick mig att minnas alla liknande kvällar i Austin, kvällar då vanliga lunchkrogar eller glassbarer förvandlas till rockplejs och där kan dyka upp vem som helst på scenen, Jimmy LaFave eller Tish Hinojosa, Flaco Jimenez eller Gene Taylor. Förresten, han ska ju spela på Folk & Rock i Malmö den 30/5, Gene Taylor alltså, med sin trio. I Malmö allltså, i en glassbar där du kan dricka starköl, köpa plattor och träffa världsartister.

I skymningen kryllar det av fotvandrare på gågatan som leder alla turister till Lilla torg och de flesta vrider nacken av sig när de försöker hitta varifrån musiken kommer. Va? Är det där bakom de stora skyltfönsterna? De går fram och kikar mellan händerna, som de försöker få bort alla gatans ljusreflexer med. Och står man då inne i lokalen har man en föreställning också utanför skyltfönsterna att kika på. Stora ögon, gapande munnar, irrande blickar, tvärstopp i promenaden. Det händer något hela tiden.

Men när det är Frida och hennes Kirunagrabbar som spelar glömmer man showen på gatan. Frida låter faktiskt precis som det ska låta i Austin och The Coolants hade platsat direkt om de kom dit och ville spela. De finns ute med en CD. På Folk & Rock gick den att köpa vid entrén när man var på väg hem. Men jag förmodar att den finns i butiken också, för när man har passerat kakdisken upptäcker man att det mesta är kvar av det som var en ren skivbutik innan någon hittade på att man också kunde sälja glass, Pepsi, öl, böcker, mackor, kakor och allt vad det är. Det är inte klokt vad mycket det får plats i lokalen. Det finns förresten uteservering också.
Kolla om de har Frida & The Coolants! Då är det bara att köpa.

Tredje spåret är bäst: One Step Away. En underbar ballad som fick tyst på hela Lilla torg när hon sjöng den på Folk & Rock.

Läs mer om Frida & the Coolants


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.