Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Rootsy Live – Tankar och Önskemål
Av Björn Pettersson

Jag sitter och lyssnar på två demos som Johan Örjansson spelat in i mellandagarna. De landade i mailboxen i eftermiddags och hjälp vad bra han är! Att ha fått möjligheten att följa Johan under 2012 har verkligen varit en av höjdarna och jag kan utlova att en samling fantastiska sånger kommer spelas in under 2013. Johan har genom ett energiskt turnerande hittat något han säger sig aldrig riktigt haft. Ett självförtroende som skapat en stark identitet som låtskrivare och sångare. En identitet som stegar ut vilken riktning skapandet ska ta och hur han vill låta och uppfattas som artist. Jag tror att det är just den identiteten som definierar en sann, äkta artist och som blir till musik som gör livsavgörande skillnad för människor.

För mig personligen har jag alltid sökt tröst genom musiken. Det har inneburit att jag alltid dragits till artister och sånger som känns levande och empatiska. Att jag fastnat för den här musikrörelsen är kopplat till det och jag tror att min nästan reservationslösa kärlek till John Prine har sitt ursprung här. På tal om det så måste jag erkänna att det känns det lite surt att jag inte har något med John Prines spelningar i Oslo och Stockholm att göra. Ingen hade kunnat göra det med större kärlek. Nu har jag inte ens försökt så jag har verkligen ingen annan än mig själv att skylla. Jag har biljett till Stockholmsspelningen och det är något att se fram emot!

Det är speciellt att arbeta med musik och kanske ännu mer speciellt när man jobbar med en musikstil som få vet om. Håkan och jag har ofta suttit på möten och pratat om hur vi ska nå ut eller marknadsföra vår verksamhet. Det slutar oftast med att vi tittar ner i plånboken och konstaterar att vi fortsätter som vanligt. Vi vet att det finns en massa bra kunskap om hur man bygger upp varumärken och driver buissness men vi vet också att de är väldigt svåröversatt till det vi gör. Det finns som ingen marknad på samma sätt som det finns för strumpor, TV apparater eller varför inte melodifestivalen eller Idol. Ska jag vara ärlig så känns strumpbranschen faktiskt närmare det vi gör än det som stora delar av den kommersiella musikindustrin håller på med. De flesta strumpfabrikanter vill nog ha längre hållbarhet och göra större nytta med sina strumpor än vad vissa i musikbranschen har tänkt sig med sina produkter.

Ett konstaterande som Håkan och jag gör är att vi inte skulle vara någonting utan alla dessa människor som på ideell basis hjälper oss med massa verksamhet. Vi skulle inte heller vara något utan en nyfiken, stöttande publik eller hårt arbetande, alldeles för dåligt betalda artister. Vi vet våra begränsningar och undviker att prata om målsättningar eller marknadsplaner. Istället försöker vi prata om önskemål eller ambitioner. Det känns trevligare så både mot oss själva och alla andra. Jag tänkte avsluta den här lilla krönikesviten med en del önskemål som Håkan och jag har för 2013.

Först och främst önskar vi att de som redan upptäckt Rootsy och det vi sysslar med vill stanna hos oss. Fortsätta köpa de skivor vi ger ut, gå på de konserter som arrangeras eller läsa om musik på Rootsy.nu. Vi är till och med så giriga att vi önskar att det kommer fler Rootsysar. Vi kan inte välkomna för många ambassadörer, arrangörer, skribenter och publik. Ambitionen är att vi kan vidareutveckla vår lilla subvärld till en plats där vi känner tillhörighet och gemenskap. Ett litet tempel för människor som har gemensamt att musik är viktigare än att snuttifieras till en Big Mac eller sockerkick från Karamellkungen. Kom gärna med idéer om hur man kan uppfylla en sådan önskan?

Vi önskar att vi får till fler stopp på våra turnéer. Det är fortfarande lite för stora delar av Skandinavien som inte invaderas av våra artister. Hör gärna av dig om du vill prova arrangera? Annars hjälp oss gärna med tips om arrangörer i Småland, Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Värmland, Södermanland, Västmanland, Hälsingland, Medelpad eller Ångermanland? Vi önskar också många fler i hela Norge, Finland och Danmark.

Vi önskar sälja fler skivor. Alla vet att det är en tuff bransch men faktiskt verkar det som att Rootsypubliken fortfarande gillar en fysisk produkt. Vi har pratat om att lansera en månadsskiva från Rootsy. Det skulle kunna göra en stor skillnad för hårt kämpande Rootsy Label. Vad tror ni? Skulle det inte vara trevligt att få hem en riktig bra skiva i brevlådan varje månad tillsammans med lite nyheter om vad som är på gång?

Vi önskar hitta fler samarbetspartners. Gärna någon festival som bjuder in oss och boka en scén eller större aktörer både inom både skiv och livebranschen som samarbetar med oss när artisterna kräver större kostym en vi klarar själva eller bjuder in oss när det är artister som gjorda för Rootsy att jobba med. John Prine… F-n också.

Vi önskar ett gäng seriösa och starka företag/varumärken som ser värdet i synas på turnéer och skivutgivningar med våra kvalitetsartister. Tänk om vi kunde ha en ny fin Rootsymobile (turnébuss) åt våra artister med lite fina dekaler på. Det skulle inte heller vanpryda med lite logotyper på affischer och hemsidor och jag är säker på att artisterna skulle gilla att ställa upp och träffa eller representera så goda krafter.

Vi önskar det blir möjligt att skapa fler platser i mediarymden för våra artister. Vi tycker det är alldeles för lite Rootsy på radio och TV. Vi har pratat om att göra ett försök med en Rootsy Podcast. Det finns många kunniga och intressanta personer i vår gemenskap som skulle kunna göra intressanta och roliga program med grym musik. Har man ingen plats, kanske man måste ta sig en plats? Vad säger ni?

Till sist önskar vi Vibeke Sjövold (se bilden) välkommen! Vibeke har varit en stor hjälp med allt ifrån konserter till turnéledning. Sedan ett par månader är hon Rootsys representant i Norge. Hon kommer jobba med att promota skivor, konserter och turnéer och förhoppningsvis stärka vår ambition att Rootsy ska vara en musikgemenskap över nationsgränserna. Välkommen Vibeke!

Det är så lätt att glömma någon. Därför vågar vi inte tacka någon enskild för året som gått utan hoppas att ni vet att vi är ingenting utan allas stöd och hjälp! Vi får mycket uppskattning för det vi gör och det värmer. Samma tillbaka till alla och ett riktigt gott nytt år!
Varma Hälsningar från

Björn, Håkan och Vibeke


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.