Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Inget jämmer och elände….
Av Christer B. Jarlås

Melissa Horn hoppas att folk får en rättvis bild av henne genom att lyssna på hennes texter. Hon är 2012 en av de populäraste artister i både Sverige och Norge. I sommar spelar hon på de största festivalernas största scener. Melissa Horn har på egen hand arbetat sig till sin stora publik. Hon har inte följt PR-strategier eller vikt ut sig i tevesoffor…

Här följer en unik intervju gjord för Storsjöyrans programtidning. Någon sa att Melissa Horn är svår att intervjua. Det var hon inte…

-Hej det är Melissa Horn. Förlåt att jag inte ringde i går, inleder hon. Sedan pratar vi ganska intensivt en bra stund. Hon skrattar ofta och framhåller ofta att hon är nervös i olika sammanhang. Hon håller på och laddar mentalt inför sommarturnén som ska ta henne till många stora festivaler i Sverige och Norge.

-Jag längtar verkligen efter att få resa ut med det här bandet. Jag har varit ledig så länge nu. Att turnera på sommaren är så annorlunda mot en höst- och vinterturné i konsertlokaler. Senast på Yran blev vi så rörda. Det var så många som stod där en hel timme trots regnandet. Jättekul!

Men Melissa själv har inte varit någon flitig festivalbesökare. Tvärtom visar det sig.

-Nej, jag är ju så kort så jag brukar aldrig se något. Way Out West förra året var faktiskt min första riktiga festival som besökare. Men när vi spelar brukar jag i alla fall försöka hinna lyssna lite på andra. Inte före vår spelning, för då är jag så nervös. Men efteråt går jag gärna runt.

Med sina texter har Melissa Horn nått massor med lyssnare i alla åldrar. Hennes ord går rätt in i hjärtat på hundratusentals svenskar och norskar. För hon är nästan lika stor i Norge, och hon var den enda svenska artist som spelade på den stora minneskonserten i Oslo som hedrade minnet av alla som mördades på Utöya. Hon sjöng den så starka ”Kungsholmens hamn”, en låt om hur våldet drabbar. Men frågan är om vi som älskar hennes ord får en rättvis bild av vem hon är genom texterna?

-Ja, det hoppas jag. Jag vet inte vad folk tror. Men jag tycker att jag är väldigt öppen med mig själv och mina känslor i texterna, så de ger nog en stor inblick i vem jag är. Visst kan jag självklart vara glad och sprallig också. Men mina texter uppfattas som sorgliga. I alla tider har det ju funnits folk som skrivit om sorg och smärta så det är väl inte konstigt?

För egen del tycker jag att det är hennes konsekvens i texter och musik som är hennes främsta styrka. Likt många av de allra mest älskade låtskrivarna har Melissa Horn hittat sitt rätta känsloläge och hon gör sannerligen något bra och genomfört av det. Texterna fungerar lika bra i Norge.

-Ja, de är väldigt textintresserade där. Det är ingen skillnad på mottagandet i Norge. Och den norska publiken är lika varm mot mig som den svenska.

Melissa Horn på turné kan vara väldigt olika. Mycket innan spelningarna handlar om att hantera en nervositet. Och efter spelningarna är det inte hon som är uppe sist på nätterna. Men musik är självklart viktig för henne.

-Jag är ingen särskilt modern musiklyssnare. Jag gillar inte spellistor och sånt. Jag har min lilla cd-spelare och ofta kör jag fullständigt fast på en artist eller en låt och spelar bara den. Just nu har jag återvänt till Joni Mitchell en hel del. Innan dess var det Paul Simon. Om jag måste nämna någon nyare så var det nog Mumford & Sons senast.

Jämtland och Storsjöyran betyder uppenbarligen en hel del för Melissa. Hennes mamma Maritza har sina rötter i Revsunds församling i Bräcke kommun. Och Melissa skrattar när jag påminner om mammans största skivsuccé från 1978 som hette just ”Jämmer och elände”, en samling av de mest gripande skillingtrycken.

-För ett par år sedan gjorde jag och mamma en resa tillbaks till hennes trakter. Jag såg det rum som hela familjen bott i och försökte förstå. Sedan kom hela släkten och lyssnade på spelningen på Storsjöyran. Det var fint. Och jag vill alltid framhålla det jämtska inom mig när jag spelar hos Er.

På det mycket fina albumet ”Live på Cirkus” från i våras, som bara finns att lyssna på via Spotify, berättar Melissa Horn om hur hennes pappa reagerade när han hörde hennes senaste studioalbum.

-”Mår du så jävla dåligt som det låter”, jo, så sa han faktiskt. Men det var nog skämtsamt, säger hon och skrattar. Men samtidigt är hon stolt över sina texter och har inga problem med om de uppfattas som sorgsna.

Till sommarturnén har bandet förstärkts med gitarristen Ola Gustafsson, som producerat hennes två senaste album.

-Det blir fem killar och så jag på scenen. Det låter så bra nu när vi repar. Olas gitarr tillför så mycket. I sommar kommer det att bli låtar från alla mina tre album. Vi hoppas att vi ska kunna bidra positivt till festivalstämningen. På en bra konsert ska både vi på scenen och ni i publiken ha skrattat lite och även om sångerna är sorgsna tror jag att man kan bli stärkt efteråt…

-Förra spelningen på Storsjöyran var en av den turnéns absoluta höjdpunkter. Det var vi alla helt överens om. Jag hoppas att både vi och publiken ska vara lika nöjda och glada efter årets spelning.


Intervjun har gjorts för Storsjöyrans programtidning. Melissa Horn uppträder på Badhusparksscenen i Östersund den 27 juli under Storsjöyrans första dag. Läs mer om Storsjöyran här på hemsidan [www.storsjoyran.se]


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.