Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
En lördagskväll hos tant Gertrud
Av Rune Häger

En sommarkväll i Malmö, det är en lördag, den sista i juli.

I utkanten av city, en bit från Drottningtorget, finns ett gammalt kvarter med anor från 1500-talet. Det hör till stans sevärdheter. Här kan man äta, konferera, hålla stora kalas, fika och vissa kvällar lyssna på musik.

När Malmös stora fixare Dr Rock drar in på St Gertrud, som är kvarterets officiella namn, förvandlas det till Tant Gertruds och tunga namn som Mats Ronander och Nisse Hellberg har dragit fulla hus i sommar. Och det är inte slut än: Jason & The Scorchers och Dan Hylander hör till dem som är kvar på spellistan när detta skrivs.

Denna lördag, den sista i juli, var det också fullsatt på innergården. Malmö har ett par artistnamn som alltid drar folk i massor på hemmaplan. Ett av namnen är Richard Lindgren, men han skulle inte spela ikväll. Han stod i baren med en öl, och var egentligen bara här för att hämta instrument, som han hade låtit stå kvar efter en inspelning av en liveplatta kvällen innan.

–Den blir nog rätt bra, sa han eftertänksamt som alltid. Richard är en typisk liveartist, han kan med sina låtar trollbinda vilken publik som helst.

Det andra namnet är förstås Andi Almqvist.

Och tala om att trollbinda Han är rosad av kritiker, recensenter och krönikörer. Hans musik liknar ingen annans, det handlar om en unik känsla för poesi och musikalitet. Ibland jämförs han med Tom Waits och Nick Cave, men frågan är om inte Andis låtar är ännu mörkare och ännu mer påträngande än deras. Han målar i svart och bygger på en grund av vemod, som man inte kan stöta ifrån sig.

Den här kvällen blir dessutom ovanlig rent musikaliskt. Med sig på scenen har han Sara Jesta med sin violin, Svante Sjöholm (som denna kväll är påfallande lik en mycket ung Frank Sinatra i både utseende och klädsel) som spelar trummor, gitarr och banjo och sist men inte minst Bebe Risenfors, som spelar alla instrument som finns.

Så den här kvällen blir ovanlig och full av överraskningar, när Bebe byter från t ex den stora basen till en smal klarinett, tar över trummorna, plockar fram ett dragspel eller något helt annat som passar den aktuella låten.

Andis låtar växer och fylls av liv, det ständigt nya bandet inspirerar honom och lyfter hans texter så att de blir ännu svartare och ännu mer påträngande.

Det är en fin kväll på tant Gertruds gård.

Och det var också den sista med Andi Almqvist före en lång turné i USA.

Det ska bli mycket intressant att se hur han tas emot av publiken på andra sidan av Atlanten.

Läs mer om Almqvist, Andi


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.