Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Ska Lena Willemark och Elise Einarsdotter vara tysta?
Av Christer B. Jarlås

Norrlänningar anses ju av tradition vara tystlåtna av sig. Nu är det kanske inte just det som är huvudanledningen bakom en av sommarens märkligaste kultursatsningar som vill lyfta fram just tystnaden. Bland deltagarna hittar vi oper¬asångaren Olle Persson, folkmusikern Lena Willemark, jazzpianisten Elise Einarsdotter, författaren Tomas Tidholm, jazzmusikern Palle Danielsson, författaren Peter Lucas Erixon, allkonstnären Katti Hoflin och ytterligare 61 kulturutövare. Allt äger rum exakt samtidigt på 68 platser i Jämtlands län.

”I en klang av Tystnad” är titeln på en stor kulturmanifestation söndagen den 25 juli i sommar. Där kommer hela 68 olika personliga tolkningar av temat ”Tystnad” att uppföras i eller i anslutning till lika många kyrkorum i Jämtland och Härjedalen. Evenemanget täcker hela Jämtlands län från södra Härjedalen upp till Ankarede kapell längst upp i Frostviken i norra Jämtland. Totalt närmare 60 mil från söder till norr.

– Många kyrkobyggnader på landsbygden är övergivningshotade och sorgset tysta. Vi är ute efter att lyfta fram möjligheterna i dessa besjälade rums tystnad. Vår målsättning är att fylla alla rum¬men med en entusiastisk publik, säger projektledaren och fotografen Rolf Anderzon som också är initiativtagare tillsammans med Kajsa Willemark.

-Tolkningen av begreppet Tystnad är upp till varje inbjuden gäst. Den kan utgå ifrån en känsla, en tanke, en vision och behöver definitivt inte innebära konkret Tystnad. Varje inbjuden kulturutövare får ett eget kyrkorum att ansvara och skapa tystnadsbidrag för, berättar Rolf och Kajsa.

Alla sätter sig

Tanken är att en entusiastisk publik ska bjudas på intressanta upplevelser. Som en extra manifestation för en positiv Tystnad ska publiken på alla de 68 platserna på ett bestämt klockslag sätta sig ner i bänkarna samtidigt. Alla blir på så sätt medaktörer i denna speciella kulturhappening.

Programmet är inte helt klart än. Men massor av spännande konstnärer, skådespelare, författare, sångare, musiker är klara. På projektets hemsida [www.klangavtystnad.se ]kan man läsa en intressant förteckning namn. Det enda problemet är väl att många, liksom undertecknad, önskat att de kunde dela sig och vara på olika ställen. Jag skulle gärna uppleva författaren och konstnären Peter Lucas Erixon i Östersunds Gamla Kyrka, författaren och musikern Tomas Tidholm tillsammans med Jonas Knutsson i Ankarede kapell, underbara Lena Willemark i Ovikens nya kyrka, skickliga musikern Elise Einarsdotter i Sunne, konstnären Aino Näslund i Marieby, konstnären Anna Selander i Mattmar, Uppsala-konstnären Gudrun Westerlund i Överhogdal, textilkonstnärinnan Monika Nilsson i Ås och sångaren Olle Persson i Östersunds nya kyrka. Men utbudet blir som sagt mycket större än så.

- Vi är ute efter att låta tystnaden bli en positiv kraft i ett spännande möte mellan rummens historiska, estetiska, atmosfäriska egenskaper och nutida kulturskapare, säger Rolf och Kajsa. 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.