Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Som en guldskatt från Austin
Av Rune Häger

Fick för mig att städa lite i DVD-arkivet häromdan.

Upptäckte då att jag har fler skivor med levande musik från Austin än jag trodde. Och vilka skivor det är!

De kommer från en serie på ett bolag som heter New West Records och som med de här DVD-skivorna dokumenterar det berömda och prisbelönade radioprogrammet »Austin City Limits«. Jag vet inte om de håller på fortfarande där borta med denna, i vilket fall som helst, långlivade teveshow. Men gamla program duger bra att kolla på, när de håller en så hög klass som dessa.

För man har lagt ner massor av tid på att rensa i ljudet, man har re-mixat och re-mastrat och allt vad det heter – och det låter perfekt i stereo med 5.1 surround-ljud. Och bildkvaliteten håller samma klass. Allt känns nytt och fräscht, även om det är inspelat på 1970-talet.

Så skaffar man några skivor ur den här serien har man något som kan liknas vid en guldskatt från Austin. Programmen har alltid klippts ned till 30 minuter för att de lätt ska slinka ner i programutbudet på olika nät över hela USA. Men DVD-skivorna är längre och man får hela konserter, nästan som de var när de spelades in med publik, mellansnack och annat som ger närvarokänsla.

Vilka skivor ska du då köpa?

Här är mina favoriter.

Kris Kristofferson, inspelat den 14/9 1981.

Här finns låtar som Me and Bobby McGee och Help Me Make It Through The Night, totalt 16 stycken, och med i bandet är bl a Stephen Bruton, Billy Swan och Donnie Fritz. Köp!

Delbert McClinton, inspelat 18/12 1982.

I Wanna Thank You Baby, Shaky Ground, A Fool In Love plus 12 låtar till. Och Delbert är sällan ur form. Här har han en blåssektion att luta sig mot, det gillar han.

Jerry Lee Lewis, inspelat 17/10 1983.

Veckan innan den här inspelningen gjordes, drunknade Jerry Lees dåvarande fru i deras pool. Men denne otrolige man gör ändå ett kanongig i Austin och jag vet inte riktigt hur man ska tolka detta...

Willie Nelson, inspelat 6/9 1990.

17 låtar som du har hört förut. Men har du sett dem? I så fall: har du sett dem i Austin? Här har du chansen. Köp!

»Outlaw country«, inspelat 22/9 1996.

Willie, Waylon Jennings, Kris, Billy Joe Shaver och Kimmie Rhodes sitter på scenen och turas om att ta hand om solomicken. Det finns stunder här som är oslagbara, bl a när Kimmie presenterar sin nya låt Espiritu Santo Bay och sjunger den på ett sätt som i alla fall jag inte trodde hon var mäktig. Köp och njut!

Sir Douglas Quintet, inspelat 21/1 1981.
Doug Sahm, inspelat 14/11 1975.
Texas Tornados, inspelat 16/10 1990.


Köp alla tre! Tornados-konserten är extra kul, eftersom Freddy Fender tar hand om de flesta låtarna och gör dem på sitt eget speciella sätt. Han spelar ofta över i sina känsligaste låtar, det är svårt att ta honom på allvar - men det är ju ändå så bra!

Dessa DVD-skivor är en utmärkt grund. Sedan är det bara att bygga vidare på samlingen, som bevisar att med rätt artister behövs det inte så mycket show och rekvisita. En pinnstol och en mikrofon räcker långt.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.