Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
It´s only Rock & Roll – Johnny Rotten på Operakällaren
Av Christer B. Jarlås

”It´s only Rock & Roll”. Ja, Rolling Stones klassiska uttalande har getts många innebörder. I höst innebar det bland annat den märkliga företeelsen att man kunde se Johnny Rotten på Operakällaren i Stockholm. Det var fotografen Lennart Jonasson från Östersund som fram till början av december visade en unik samling rockfotografier i de anrika lokalerna. Det var faktiskt Lennarts tredje utställning sedan i somras i centrala Stockholm…

Rockfotografer finns det lite överallt. Bland unga fotografer har det i åratal varit en målsättning att i bild få skildra den musik de älskar. Lokaltidningarna har väl aldrig haft problem att hitta villiga konsertfotografer. Även rockhistorien har sina klassiska bilder. Vissa som Anne Leibovitz, Mick Rock och Anton Corbijn har ibland blivit större än de artister de avbildat. I Sverige finns det inte några riktigt lika självklara namn. Torbjörn Calvero kom nyligen med en bok om sitt 1970-tal. Hatte Stiwenius var den svenska punkens främste avbildare. Ja, några till finns det. Många är kallade men väldigt få är utvalda. Och svenska fotoböcker är ingen särskilt stor marknad. Där finns endast plats för de bästa.

Årets bild

Lennart Jonasson började som så många andra i lokalpressen. Han började i Östersund. Han fortsatte i Stockholm på Dagens Nyheter och på Aftonbladet. Han fick utmärkelsen Årets bild 1990 för ett konsertfoto av Elton John där pianot speglar sig i Eltons glasögon.

Lennarts intresse för musik och rock gjorde att han engagerade sig lite mer än andra vid möjligheter att plåta rock. Han reste på reportage runt hela landet och runt i Europa. Konserter, festivaler och PR-möten. Ibland svårarbetat för en fotograf med egna visioner. Men ibland möten med artister som på alla plan bjöd på sig själva.

I början av 1990-talet, efter ett hektiskt decennium, vände han hemåt mot Jämtland för att kunna leva lite lugnare med familj och barn. Kanske trodde han då att rockvärlden var förbi. Men i Östersund finns Storsjöyran. Och till Storsjöyran kommer alltid flera av världens och landets främsta artister.

Inför Yran 1992 kontaktade Lennart Jonasson arrangörerna med en idé om att öppna en liten fotostudio i anslutning till artistrestaurangen. Tanken var att ta porträtt av artisterna utan stylister. Det blev en hit och en första utställning.

Sedan dess har han fortsatt. Vartenda år. Och efter över trettio år som fotograf har det fullkomligen exploderat i år 2008. Allt verkar hända och intresset för Lennarts bilder är större än någonsin.

Wild Cards

Sommaren 2008 kom boken ”Wild Cards”, på förlaget Arena, lagom till bokmässan och årets Storsjöyra. I boken samlas många av femton års porträtt. Texterna är skrivna av svenske rockveteranen Johan Johansson, fd KSMB, Strindbergs m fl. Texterna skildrar olika sidor av det svenska artistlivet med en skarp och humoristisk blick.

”Wild Cards” har också blivit en utställning. Sommaren 2008 fanns bilderna på Kulturhusets terrass i Stockholm. Sedan blev det en stor höstutställning på Hotell Clarion Stockholm, i deras musiklounge finns delar av utställningen kvar och övriga delar har vandrat vidare ut till andra Clarion-hotell. Och på Storsjöyrans hemhotell Clarion Grand i Östersund är restaurang och övriga gemensamhetslokaler fyllda med många, många porträtt ur boken på som hotellet säger: ”artister som sovit i våra sängar”.

Lennarts svartvita porträtt är ibland nakna och avskalade som en intensiv Ulf Lundell med blicken rakt in i kameran från 1993. Livligare är Nicke och Dregen från Backyard Babies som showar loss framför linsen och så lagom avklädda att alla tatueringar syns.

Författaren Jens Ganman, känd för romanerna ”Mess” och Blod & Död”, har skrivit om sitt möte med Motorheads Lemmy när han skulle hämtas till Lennarts studio och öppnade iförd leopardkalsonger och de taniga benen från en flicka syntes sticka fram under täcket. Lemmy inleder med att säga : ”Had me a teenager last night. Not bad for a man age, uh ?”. Jag vet inte vad Jens svarade - men det blev ändå ett porträtt av Lemmy, ett bra porträtt.

Helt annat var det när det var dags för gamle bluesveteranen Clarence ””Gatemouth” Brown som blev så till sig inför fotograferingen att han skickade sin manager efter sina löständer. En fin bild det också.

Om Carola och Nick Lowe

Vid andra tillfällen blev det inget. Med Nick Lowe, Chrissie Hynde och Billy Bremner hade Lennart det så trevligt vid bordet att det aldrig hann bli något foto. Och Carola har flera gånger lovat att dyka upp; men alltid uteblivit. Andra som Quireboys och irländska Yran-älsklingarna Saw Doctors blev så till sig att de självmant kom tillbaka till studion och de har alla bett att få bilder skickade till sig. Någon bild har hamnat i något skivomslag, annat har skickats ut som promotionbilder.

”It´s Only Rock & Roll” är nästa bokprojekt. Där handlar det om andra bilder än studiobilder från Storsjöyran. Där blandas i stället livefoton med reportagebilder. Där finns en glad Johnny Rotten med ölglaset höjt, där finns Johnny Thunders med familj på en kyrkogård nära sin bostad i Stockholm – en bild vars symbolik vi inser först några år senare. Där finns alla de gitarrister som står Lennart Jonassons eget hjärta närmast.

De döda, som Rory Gallagher som allt en gång började med. Den störste hjälten Stevie Ray Vaughan på Gröna Lund. Och där finns de som lever än och gör det bra. Gamla blueshjältar, en hoppande Brian Setzer med flera.

Allt är svart och vitt

För Lennart är det noga med att bilderna ska vara svartvita. Och han dröjde länge med att gå över till det digitala.

Han har en förkärlek till just porträtt. Där blev utnämningen till Årets bild en extra kick.

- Ja. Där fick jag ju bekräftat att det finns ett intresse för porträtt på rockstjärnor. Och det var första gången jag visade en rockbild på Kulturhuset.

Vilket mottagande har då boken fått?

- Alla reaktioner är positiva. Jag har ju själv många fotoböcker. Jag gjorde en test och jag tyckte faktiskt att den stod sig bra bredvid många av de böcker jag gillar.

”It´s only Rock & Roll” är som sagt det kommande projektet som fick en fin tjuvstart i och med utställningen på Operakällaren. Det kommer också att bli en bok – en bok av ett annat slag än ”Wild Cards”. Men när, var och hur kommer att visa sig under 2009.


Foton ur ”Wild Cards och ”It´s Only Rock & Roll” Copyright: Fotograf Lennart Jonasson


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.