Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Inte slutet på historien
Av Anders Mårtensson

Omslaget till »Born In The U.S.A.«. Kommer du ihåg den röda basebollkepsen? Bruce Springsteen hade fått kepsen av en gammal polare från Asbury Park, och kanske är det som en reporter på New York Times påpekade för en tid sedan: Lance Larsons mest uppmärksammade bidrag till rockhistorien sticker upp ur bakfickan på Springsteens jeans. Men börjar det inte bli dags att omvärdera Larson, 55, när han är aktuell med en skiva där folk från E Street Band, Bon Jovi och Asbury Jukes smyger i kulisserna?

Mot slutet av 1960-talet fanns Lance Larson med sitt band, The Spartans, på just de tonårsklubbar längs Jerseykusten där Springsteen härjade med The Castiles. Det var där de blev vänner, med samma drömmar. Och kanske, om korten spelats rätt, kunde de gjort samma resa. För halvvägs in i 1970-talet var Larson på väg när han byggde eget. Bland de musiker som avlöste varandra i The Lord Gunner Group fanns E Street-trummisarna ”Boom” Carter och ”Mad Dog” Lopez, Tico Torres från Bon Jovi och gitarristen Ricky DeSarno.

Men det där kontraktet blev aldrig mer än en dröm, och när Springsteen växte till en arenaartist var Larson bara en av många som satt fast på klubbarna i Asbury Park.

– Mycket gick snett, och det mesta var mitt eget fel. Jag var en komplett idiot ibland. Du vet… spriten, drogerna. Jag förlorade kontrollen.

Ändå säger Lance Larson att han inte ångrar någonting, och han har alltid tänkt på Lord Gunner Group som ett framgångsrikt band.

– Inte i kommersiella termer, men vi fick ändå chansen att jobba med artister som David Johansen, Warren Zevon och Sly Stone.

1993, när Larson hade kravlat sig upp ur drogträsket, var han millimeter från döden efter en misshandel på väg hem från byggjobbet.

– Jag fick livet tillbaka, och allt som varit... det är sånt jag varken kan eller vill få tillbaka. Man gör sina misstag och går vidare.

2008 är det meningen att Larson ska bli känd långt utanför Monmouth County, New Jersey. Inte för att han en gång gav en keps till Springsteen, utan för att han spelat in en platta där han själv syns på omslaget.

”Songs For The Soldier” började som en låt, en tribut Larson skrev för sin far, krigsveteranen. Lagom till julhelgen 2007 kunde 2,5 miljoner amerikanska soldater ladda ner den fritt från Internet. Men det stannade inte där. Lance Larson, som på 70-talet lät en ung John Bongiovi (Jon Bon Jovi) värma upp för Lord Gunner Group på The Fastlane i Asbury Park, kunde plocka hem gentjänster.

”Songs For The Soliders” växte till ett album där inte bara Jon Bon Jovi, utan hela hans band medverkar. Dessutom finns E Street-basisten Garry Tallent och Asbury Jukes-gitarristen Bobby Bandiera på en lång gästlista. Lance Larson är stolt – och tacksam:

– Visst, jag gav Jon chansen. Sedan gjorde han succé, och tog Tico Torres med sig. Men det var aldrig några hard feelings. Jag är fortfarande stolt över att kalla Jon min vän. Det han gjort, och det Bruce gjort, är fantastiskt.

Larson fortsätter: – När jag växte upp fanns det så mycket talang i Asbury Park. Bruce blev unik för att han stannade hemma och skrev låtar när alla andra var mer intresserade av partyt och tjejerna.

– Asbury Park som stad har utan tvekan en viktig plats i amerikansk musikhistoria, men låt oss vara ärliga: de enda från den här scenen som blev riktigt berömda är Bruce Springsteen, resten av E Street Band och senare Jon Bon Jovi.

I början av 2000-talet tog Lance Larson och hans flickvän, Debbie Delisa, över Wonder Bar på Ocean Avenue. Så kom nya investererare till stan och sedan dess har framtiden för en av Asbury Parks mest legendariska klubbar varit osäker.

Men Lance Larson hoppas. Och så längtar han efter att publiken utanför New Jersey ska få veta att han inte bara är killen som gav en röd basebollkeps till Bruce Springsteen. Skivan är släppt, nu följer turné med unga Days Awake. ”Songs For The Soldier” ska göra allt möjligt.

– Jag var nere för räkning, men jag lever. Det är min framgång. Varför skulle en person som får hålla på med det han älskar vara ute efter revansch?

Läs mer om Larson, Lance


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.