Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
DVD-tips, del 2
Av Lennart Persson

Masked And Anonymous
(Columbia Tristar, dvd)

Bob Dylan har som vanligt bäst koll på hur det egentligen är.

– Att födas är inget annat än en förbannelse.

Han säger det i sin film »Masked And Anonymous«, nu lätt tillgänglig på köp-dvd. Och andra i filmen fyller på med berättigad, uppgiven pessimism. En gangster förklarar för John Goodman hur det ligger till: »Allting i livet har ett pris och antingen betalar du i början eller i slutet«. Men det vet ju Goodman redan. Och han är inte den ende som vet hur saker och ting ligger till.

Men när Jeff Bridges analys av läget mynnar ut i att »i det här samhället är det väldigt långt till toppen och kön framför hissen är jävligt lång« så svarar en särdeles ljuvlig Penélope Cruz snabbt: »Men älskling, då tar vi trapporna!«

Som om det vore så enkelt. Om det ändå vore så enkelt.

Det här är, som det brukar vara med Dylan, en tämligen obegriplig historia, till stora delar nerskriven av honom själv. Men det är också, som det brukar vara med Dylan, en historia med så många bottnar av bitande humor och djup medmänsklighet att man inte kan låta bli att dras in i den. Dylan spelar i princip sig själv, i rollen av bedagad rocklegend vid namn Jack Fate (!), utsläppt ur fängelse för att medverka i en tv-sänd konsert för ett USA som mest liknar ett obestämt tredjevärldenland på gränsen till blodigt inbördeskrig.

Musikscenerna är briljanta, med en Dylan som avspänt lutar sig mot ett berg av sällsynt cool ock pokerfejsad integritet. (Ytterligare ett musiknummer finns bland bonusmaterialet.) Jeff Bridges är minst lika suverän i rollen som feg och cynisk musikjournalist. Jessica Lange som promotor och John Goodman som manager sprutar ur sig musikrelaterade fyndigheter med kulspruterytm. Alla skådespelarna, förutom de redan nämnda även Val Kilmer, Giovanni Ribisi, Bruce Dern, Luke Wilson och Mickey Rourke, lär ha ställt upp gratis. Bara för äran av att få vara med.

Filmen, som regisserats av Larry Charles, floppade naturligtvis totalt i USA, men det betyder som ni vet ingenting.

Alla Bobfans måste så klart ändå investera i det här lätt oregerliga spektaklet. Övriga närmar sig lika naturligt med största försiktighet.

Läs mer om Dylan, Bob


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.