Rootsy logo  
Rootsy logo

Recension
Cissoko, Maher & Sousou
Adouna
(Ajabu!)

Visst hörs skånska eller svenska tonslingor också när Sousou Cissoko sjunger på mandinka och wolof?

Nog inleds “Soumbouyaya” – en sång om skåningar på besök i Afrika – med folkmusikaliska svenska toner? Jag trodde det var Sousou som spelade kora men det är faktiskt Solo Cissokho, bror till Maher.

Och när Sousou sjunger koralen “Allt vad vi på jorden äge” till kora-ackompanjemang så blir det definitivt ett möte mellan Skåne och Afrika, närmare bestämt Ziguinchor i Casamance, Senegal.

Vackert, fint och personligt. Ja, intimt. Ur afrikansk tradition föder makarna Maher & Sousou Cissoko sin egen koramusik.

Det började med att Sousou (född Gottlow i Höör) reste till Gambia för att studera det västafrikanska stränginstrumentet kora. Hon fortsatte till Ziguinchor, där hon träffade koramusikern Maher Cissoko.

Deras gemensamma koramusik är annorlunda, som om en spelar solo och den andra kompar. Maher kompletterar också med djembe och andra traditionella trummor så att det låter som ett akustiskt afro-band. Saxofonisten Jonas Knutsson märks speciellt bland gästerna.

Allra mest förtjust blir jag i sången: Sousous ljusa röst som blandas så fint med Mahers mörkare.

/Bengt Eriksson

Lyssna på Spotify


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.