Rootsy logo  
Rootsy logo

Artikel / Krönika
Bear Family fyller 33
Av L-P Anderson

I trettiotre år har skivbolaget Bear Family från sitt högkvarter i den lilla tyska byn Vollersode pumpat ut kärleksfulla boxar och samlingar med idel fantastisk rotmusik.

Bear Family är känt för sina lyxiga utgåvor, på flera sätt skivornas motsvarighet till Rolls-Royce. Ofta krävs det år av noggrant arbete och många resor runt jordklotet innan en box blir färdig. Country, rockabilly, bluegrass och r’n’b dominerar utbudet, men bolaget har även fått stor uppmärksamhet för utgåvor i stil med den tio cd-skivor tjocka boxen »West Indian Rhythm« fullspäckad med febrig calypsomusik samt »Atomic Platters«, en stor låda med musik och film som på olika sätt är påverkad av atombomben. Boxarna och cd-skivorna från Bear Family är alltid ackompanjerade av kärleksfullt gjorda böcker med genomarbetade texter, pressklipp, diskografier och kuriosa.

Rootsy åkte till tyskland för att få en pratstund med Bear Familys grundare, Richard Weize, en storväxt fembarnspappa i sextioårsåldern med cirka trettiotusen lp-skivor, hundratusen singlar och tiotusen stenkakor i sin privata samling. Richard konstaterar med viss självironi att en sådan skivsamling är vad som krävs för att kunna leva.

– Jag bryr mig inte det minsta om pengar. Jag har aldrig haft ambitionen att bli rik på att producera återutgåvor. Boxarna gör jag av kärlek och respekt till de artister som berikat mitt liv så mycket genom åren. Vissa av boxarna kommer aldrig att nå break-even och gör de det använder jag det som kommer in för att förverkliga nya projekt. Jag anser att det är viktigt att bevara musiken på bästa möjliga sätt för kommande generationer.

Weizes första musikaliska kick var när han tio år gammal hörde »Rock Around the Clock« på radio.

-Därefter fanns det ingen återvändo, skrattar han.

Genom att lyssna flitigt på utsändningarna från dåtidens amerikanska militärradiostationer lärde han sig allt om musiken från andra sidan av Atlanten. På radion spelades mycket country och än i dag är det femtio- och sextiotalets countrymusik som ger Richard de största musikaliska kickarna.

När Weize för snart fyrtio år sedan började importera skivor för att sälja vidare via postorder var steget inte långt till att också licensiera och ge ut egna skivor.

– I slutet av sjuttiotalet släppte jag en platta med tidigare outgivna Johnny Cash-inspelningar. Framgången med den gav mig självförtroende att sätta ihop en box med Bill Haley och på den vägen är det.

Den tyske musikarkeologen har svårt att säga vilken av sina utgåvor han personligen är mest nöjd med och menar att favoritlistan ändras dagligen. Efter en stund nämner Richard »Beyond Recall«, en box innehållande fjorton timmar med judiska inspelningar gjorda i hemlighet under nazitiden, som den han är mest stolt över.

I dag sysselsätter skivutgivningen tillsammans med distributions- och postorderverksamheten trettiofem heltidsanställda och bolaget har en stadig omsättning på nästan femtio miljoner svenska kronor.

Weize styr Bear Family med järnhand och bolagets ekonomiansvarige, Hermann Knülle, inflikar att det inte är någon idé att säga emot när Richard bestämt sig för att genomföra ett projekt. För att ge exempel på vad Richards idéer kan resultera i drar Knülle upp en cd-box där tvåhundra olika versioner av schlagern »Lili Marlene« radas upp efter varandra. Knülle skakar på huvudet när han berättar hur svårsåld den är.

-Till och med Richard medger att det kanske blev en version för mycket…

Till skillnad från många andra skivbolagsdirektörer verkar Richard Weize inte nämnvärt oroad över fildelning på internet.

-Enda problemet är att alldeles för få yngre personer är intresserade av den musik vi sysslar med och de äldre skivköparna är ett utdöende släkte…

– Jag är inte säker på att det finns tillräckligt många som vill föra traditionen vidare och det gör mig ledsen, men med Bear Family har jag definitivt förverkligat mina egna drömmar. Jag har gjort de skivor jag personligen helst av allt skulle vilja ha i min samling.




fotnot: kommande projekt från Bear Family är bland annat den definitiva boxen med Bakersfieldcountryhjälten Buck Owens samt album med artister som Johnny Burnette, Screaming Jay Hawkins, Jimmie Skinner och Sleepy LaBeef. Dessutom kommer inom kort en återutgåva av Mack Vickerys omtalade platta »Live At Alabama Women’s prison«. I juni släpper Bear Family de första fem volymerna i serien »Sweet Soul Music« som är fortsättningen på »Blowing The Fuse«. De fem första volymerna är 1961-65.


 
Designad för IE6+. Ytligt testad med Opera 7, Netscape 7.2 och Mozilla FireFox. Webdesign Jens Olsson. ©2004 Rootsy.nu. Powered by Notepad, Apache, MySQL & PHP
Denna sida är designad till tonerna av White Stripes och Rodney Crowell.